Normal

Ban Ki-moon refser behandlingen av hjemvendte helsearbeidere

FNs generalsekretær reagerer kraftig på at friske helsearbeidere blir satt i isolat når de kommer hjem fra de ebolarammede områdene.

Ban Ki-moon

Ban Ki-moon mener hjemvendte helsearbeidere fortjener bedre enn å bli satt i karantene.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Kaci Hickox

Kaci Hickox ble satt i tre uker karantene - til tross for at hun ikke var smittet av ebola.

Foto: University of Texas Arlington

Denne helga ble den amerikanske sykepleieren Kaci Hickox den første hjemvendte hjelpearbeideren som fikk merke de nye karantenereglene enkelte delstater i USA har innført.

Til tross for at Hickox har testet negativt for ebola etter sitt opphold i Vest-Afrika, blir alle som har hatt kontakt med syke satt i karantene i 21 dager, noe som er virusets inkubasjonstid.

– Dette er ekstremt og helt uakseptabelt, og jeg føler dette er et brudd på mine menneskerettigheter, sa Hickox til CNN søndag.

De nye strenge karantenereglene gjelder i delstatene New Jersey, New York og Illinois. I tillegg har også Italia og Australia innført lignende restriksjoner.

– Sterkt press

FNs generalsekretær Ban Ki-moon går i dag ut mot de strenge restriksjonene som pålegges dem som kjemper i frontlinjen mot det dødelige blødningsviruset.

– Han mener disse restriksjonene pålegger et spesielt sterkt press på helsearbeidere og dem som har vært tett på kampen mot ebola, sier Bans talskvinne Stephane Dujarric.

Generalsekretæren nevnte ikke spesielle land, men innrømmer at kritikken er rettet mot de amerikanske delstatene som nå altså plasserer smittefrie helsepersonell i isolasjonstelt.

– Stigmatisering

Generalsekretæren fullroser helsearbeidernes innsats og mener de blir behandlet urettferdig og uvitenskapelig når de kommer hjem.

– Hjemvendte helsearbeidere er eksepsjonelle mennesker som har ofret seg selv for menneskeheten, sier Ban gjennom sin talskvinne.

Kaci Hickox

Gjennom dette plastvinduet i isolasjonsteltet måtte Kaci Hickox kommunisere med omverdenen.

Foto: HANDOUT / Reuters

– De skal ikke bli utsatt for restriksjoner som ikke er vitenskapelig forankret. Og de som er blitt smittet må få støtte, ikke bli stigmatisert, legger han til.

– Helter

De lokale restriksjonene har i tillegg til av FN også blitt kritisert av Det hvite hus og medisinske eksperter.

USAs FN-ambassadør Samantha Power refset søndag behandlingen av landets helsearbeidere.

– Vi må sørge for at hjemvendte helsearbeidere blir behandlet som helter, og ikke noe annet, tordnet Power i en tale hvor hun også slaktet andre lands innsats i kampen mot viruset.

Sluppet fri

Mandag ble Kaci Hickox sluppet fri fra karantenen etter press fra Det hvite hus og etter at hun engasjerte en borgerrettsadvokat for å forberede et søksmål mot myndighetene.

Ordfører i New York Bill de Blasio sier han ser på Hickox som en helt og at hun har blitt dårlig behandlet.

– Det som skjedde med henne er upassende, sa De Blasio på en pressekonferanse ved Bellevue-sykehuset på Manhattan.

Karantene i Italia

Det amerikanske forsvaret har satt soldater som kom fra Vest-Afrika, i karantene på en base i Italia, opplyser Pentagon mandag. Isoleringen er et sikkerhetstiltak. Til nå er over ti soldater satt i karantene, selv om ingen av dem har vist tegn på å være smittet, ifølge NTB.

– De får ikke reise herfra, sier oberst og talsperson Steve Warren, som kaller forholdsreglene «forsterket overvåking».

Flere blir også satt i karantene når de skal reise fra Vest-Afrika, hvor militæret har bygd infrastruktur for å hjelpe myndighetene i behandlingen av smittede, opplyser Pentagon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt