NRK Meny
Normal

Ban ber koreanerne om å doble innsatsen for fred

Sør- og Nord-Korea sitter i forhandlinger for andre dag på rad for å unngå at den spente situasjonen utvikler seg til full krig. Samtidig er begge landene i full beredskap.

Sentrale aktører fra Nord- og Sør-Korea i forhandlinger

Sentrale aktører fra Nord- og Sør-Korea er i intense forhandlinger i grensebyen Panmunjom.

Foto: UNIFICATION MINISTRY / Afp

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som selv er koreaner, ber begge sider i konflikten om å "doble innsatsen for å bruke dialogen til å løse ulikhetene og samtidig unngå tiltak som ikke fremmer dialogen", skriver nyhetsbyrået Ap.

Opptrappingen i konflikten kom torsdag da det ble skutt artilleri over grensen. Sør-Korea krever at naboen i nord tar ansvar for at to sørkoreanske soldater ble skadet av landminer som eksploderte, og Nord-Korea krever at nabolandet stenger høyttalerne med propaganda, slik de to landene ble enige om for 11 år siden.

– Et dobbeltspill

Mens de intense forhandlingene fortsetter i grensebyen Panmunjom, hevder det sørkoreanske forsvarsdepartementet at Nord-Korea har doblet sitt artilleri på grensen og har utplassert 50 undervannsbåter. Disse skal nå ha forsvunnet fra den sørkoreanske radaren, melder AFP.

– Nord-Korea driver et dobbeltspill, sier en ikke navngitt talsperson til nyhetsbyrået.

Antallet utplasserte undervannsbåter er det største siden Koreakrigen i 1950–53.

– Tallet er nesten ti ganger det normale, og det er en veldig alvorlig situasjon, sier talspersonen.

Nordkoreanske medier rapporterer selv at flere enn én million ungdommer har meldt seg frivillig til å forsvare landet dersom det skulle bryte ut krig med nabolandet og dets allierte USA, skriver Ap.

En sørkoreansk soldat på Gjenforeningsbroen nær grensen

En sørkoreansk soldat patruljerer Gjenforeningsbroen nær grensen mellom de to koreanske landene.

Foto: Ahn Young-joon / Ap

Etter en midlertidig pause skal Sør-Korea ha fortsatt den årlige militærøvelsen med USA. Nesten 30.000 amerikanske soldater er utplasserte i landet, og militærøvelsene oppfattes alltid som en provokasjon i Nord-Korea.

Sørkoreanske og amerikanske krigsfly fløy var i går i luften og trente på bombetokter. Flere tusen personer i grenseområdet i sør er evakuert til bombesikre tilfluktsrom under bakken.

– Tøffe tak

Observatører mener det er utfordrende for partene å komme til enighet slik at ingen av dem taper ansikt, ikke minst fordi kravene er steile på begge sider.

– Det er utvilsomt tøffe tak, men det er gode nyheter at de er enige om å møtes på nytt, sier professor ved Universitetet for nordkoreanske studier, Yang Moo-Jin, til AFP.

Partene skal både ha diskutert hvordan de kan roe ned situasjonen som har oppstått de siste dagene, men også hvordan de kan forbedre forholdet på sikt.

– Det er oppmuntrende, sier Yang Moo-Jin.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt