NRK Meny
Normal

Baltimore: Her er det krig hver dag

BALTIMORE (NRK): Utbrente biler og tung svart røyk henger over den amerikanske storbyen etter nattens voldsomme opptøyer.

Amerikanske ungdom i Baltimore

Lynda, Taneeta og Whayne er ikke overrasket over opptøyene som nå herjer Baltimore.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Tre ungdommer skuler bort på politifolkene med skjold og tunge våpen. Like over gata er de sørgelige restene av en knust kiosk og noen utbrente biler.

– Jeg er ikke overrasket over det som skjedde her i dag. Slik er det her hele tida, sier Taneeta til NRK.

Hun og de to vennene hennes forteller om fattigdom, håpløshet og mangel på muligheter.

– Når noen knuser en butikk så får vi alle fall litt oppmerksomhet. Da ser verden at vi er her, sier venninnen Leyla.

De mener det var pøbler som satte i gang uroen i nabolaget deres i går.

Plyndret

I går kveld og i natt plyndret hundrevis av sinte ungdommer butikker og satte fyr på bygninger og politibiler, mens politiet svarte med batonger og tåregass.

Minst 15 politifolk ble skadd i sammenstøtene, som er de verste siden uroen i Ferguson i Missouri i fjor.

NRKs journalist Tove Bjørgaas er i Baltimore. Hun forteller at det er pøbler og ungdomsgjenger som står bak opprøret i byen. –	Dette er pøbler og ungdomsgjenger som ønsker å lage bråk. En by med stor urban fattigdom. Her er det krig hver dag, nå ser i alle fall folk hvordan vi har det, sier demonstrantene, ifølge Bjørgaas.

Video: NRKs journalist Tove Bjørgaas er i Baltimore, og forteller at det er «pøbler og ungdomsgjenger» som står bak opprøret i byen.

Innbyggerne i Baltimore i delstaten Maryland er i harnisk etter at 25 år gamle Freddie Gray nylig døde, én uke etter at han ble pågrepet av politiet i byen. Gray ble fraktet til sykehus med store skader etter pågripelsen og døde 19. april.

Gray hadde en springkniv på seg da han ble pågrepet, og på ett eller annet tidspunkt etter pågripelsen fikk han alvorlige ryggskader som han senere døde av.

Her startet opptøyene i Baltimore

Store politistyrker har tatt oppstilling der opptøyene startet.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Flere arrestert

Hendelsen er den siste i en lang rekke tilfeller der amerikansk politi har brukt vold mot svarte menn. Det mest kjente tilfellet er da en hvit politimann drepte den ubevæpnede tenåringen Michael Brown i Ferguson utenfor St. Louis i august.

Demonstrasjonene i Baltimore begynte i forrige uke, og etter flere dager med fredelige protester tok det for alvor av i helgen. 34 mennesker ble arrestert etter at en gruppe lørdag kveld brøt ut av en fredelig demonstrasjon og angrep politiet.

Når natta nå igjen faller på i Baltimore er det roligere i gatene. Det sørger de store politistyrkene for.

Guvernøren i den amerikanske delstaten Maryland har erklært unntakstilstand i byen Baltimore, etter nye voldelige opptøyer. Det er innført nattlig portforbud i byen i en uke. Nye gatekamper brøt ut etter begravelsen til en svart mann som døde etter å ha blitt pågrepet av politiet.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt