Ballongpris førte til masseslagsmål

En krangel om prisen på ballonger førte til et masseslagsmål mellom innbyggere og politi i en etnisk tibetansk by i den vestlige delen av Kina.

Ballong
Foto: AP

Det forteller et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Sammenstøtene oppsto etter at tibetanske ungdommer havnet i en krangel med en muslimsk ballongselger fra Hui-minoriteten i byen Tongren i Qinghai-provinsen sist torsdag.

Folk i nærheten forsøkte først å gripe inn i konflikten, men uten å lykkes. Da politiet ankom til stedet for å ordne opp, utviklet ballongprisdiskusjonen seg til et masseslagsmål mellom politi og flere tusen innbyggere.

- Politiet slo og ble slått

- Rykter om at politiet hadde slått lokale ungdommer, spredte seg i folkemengden. Mange politifolk ble slått eller jaget bort, noe som førte til større uroligheter, sier den anonyme kilden til Reuters.

Politiet måtte til slutt tilkalle paramilitære politistyrker som brukte tåregass mot folkemengden og arresterte rundt 100 personer.

Minst 20 polititjenestemenn, alle etniske tibetanere, ble sendt til sykehus, og to politibiler ble veltet i opptøyene.

Løslatt etter press

Alle de arresterte ble løslatt innen et døgn etter hendelsen. Da hadde demonstranter samlet seg utenfor kontorene til de lokale myndighetene i protest mot arrestasjonene, mens tibetanske munker hadde truet med å boikotte aktiviteter i forbindelse med den kinesiske nyttårsfeiringen.

Myndighetene forstod antageligvis at folket reagerte på volden, og at dette ikke dreide seg om en protest mot Kinas rolle i Tibet, opplyser kilden til Reuters.

Forholdet mellom buddhistiske tibetanere og det muslimske Hui-folket har lenge vært anstrengt i Kina. Med en befolkning på rundt 10 millioner er hui-folket en av landets største minoritetsgrupper.

SISTE NYTT

Siste nytt