Hopp til innhold

Ballo ut mot massevaksinering

SVs stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo frykter at influensavaksinen kan gi flere dødsfall enn selve svineinfluensaen.

Olav Gunnar Ballo
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo reagerer sterkt på vaksineprogrammet mot svineinfluensa.

Han mener det er sløsing med både tid og ressurser. Dessuten frykter han at vaksinen vil gi alvorlige bivirkninger.

Ballo påpeker at enhver vaksine gir bivirkninger, og frykter at den nye vaksinen vil føre til alvorlige bivirkninger hos store deler av den norske befolkninga.

- Man tar en kjempesjanse i forhold til hele befolkinga, og det vil være helt utilgivelig dersom vi i ettertid får dødsfall på grunn av vaksinen, og ikke på grunn av sykdommen.

Forvarer vaksineringen

Preben Aavitsland

Preben Aavitsland ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Direktør for Avdeling for infeksjonsovervåking ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Preben Aavitsland, innrømmer at vaksinen kanskje ikke er tilstrekkelig testa ut, men forsvarer likevel innkjøpet av ni millioner vaksinedoser.

- Jeg vil si det vil være helt utilgivelig dersom norske myndigheter ikke har nok vaksiner til alle som ønsker å beskytte seg mot en sykdom som har ført til dødsfall blant unge, friske mennesker i andre deler av verden. Vi vil jo aldri finne på å gi folk en vaksine som vi tror er farlig.

Burde testa først

Ballo mener imidlertid at det er hårreisende at vaksinen ikke er prøvd ut mer. Han mener norske myndigheter burde kjøpt inn vaksiner til risikogruppene først, for deretter å kjøpe inn tilleggsvaksiner når når det foreligger bredere tester.

- Det å først kjøpe en vaksine til hele befolkninga, for å etterpå finne ut hvordan den fungerer, er jo å gjøre akkurat det motsatte av det man burde, hevder Ballo.

Etterpåklokskap

Norske myndigheter har bestilt over ni millioner doser av influensavaksinen, som har kosta svimlende 650 millioner kroner. Det skal rekke til to vaksinedoser per person. Noe som ifølge Aavitsland er helt nødvendig.

Les også: Massevaksinasjon koster flesk

- Dette er et helt nytt virus som ingen har immunitet mot. Da trengs det to doser, for å være sikker på at alle blir immun. Nå blir det en mild eller medium pandemi, og da vil noen kanskje si at de ikke trenger vaksinen, men det kaller jeg etterpåklokskap, sier Aavitsland.

Denne ordbruken reagerer Ballo sterkt på. Han mener det overhodet ikke kan kalles etterpåklokskap når flere velger å ikke vaksinere seg mot influensaen.

- Her er jeg veldig uenig med deg, Aavitsland. Dette er ikke etterpåklokskap. Ved en vanlig influensa trenger på langt nær hele befolkninga vaksine. Det er helt uvanlig at 4,7 millioner nordmenn skal gå å vaksinere seg, påpeker han.

Les også: Vaksineprodusent slipper ansvar

Les også: - H1N1-vaksine klar i september

Enkle hygienetiltak

Ballo referer til overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet, som tidligere denne uka gikk ut i media og sa at mange overreagerer. Han mener, i likhet med Blystad, at folk istedet bør følge helt enkle hygieneråd.

Les også: Åtvarar mot influensahysteri

- Det man burde gjøre er å informere om tre helt basale tiltak: Håndvask med såpe og vann, ikke host og nys på andre og hold deg hjemme dersom du blir syk. Denne typen informasjon vi har fått altfor lite av.

SISTE NYTT

Siste nytt