Fullt militært angrep på Gazastripen i natt

GAZA (NRK): Det israelske forsvaret (IDF) har startet en bakkeinvasjon av Gazastripen, skriver nyhetsbyrået Reuters. 65.000 israelske soldater skal natt til fredag ha tatt seg inn i Gaza, og dødstallene stiger.

Natt til fredag melder nyhetsbyrået Reuters om at luftangrepene fortsetter og at eksplosjoner lyser opp himmelen i tett befolkede boligområder i Gaza. Ifølge palestinere har også et lite antall israelske stridsvogner rullet inn på Gazastripen.

Ifølge AFP gikk 65.000 israelske soldater inn på Gazastripen da bakkeinvasjonen ble satt i gang sent torsdag kveld, melder nyhetsbyrået AFP.

I løpet av det siste døgnet skal ti palestinere ha blitt drept i israelske angrep, der iblant en fem måneder gammel baby.

Torsdag kveld lød konstante og kraftige drønn i Gaza by. Både mindre og større drønn. Noen høres ut som artilleriskudd, og man kan også se lysglimt fra eksplosjoner på nordsiden, østsiden og sørsiden av Gazastripen.

«Protective Edge» som operasjonen kalles, har vart i ti dager og har nå kostet 241 palestinere livet. De aller fleste er sivile, flere av de drepte er barn.

– Mistet kontakten

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, opplyser natt til fredag norsk tid at de har mistet kontakten med sine folk på Gazastripen, ifølge israelske Ynetnews.

Like etter midnatt norsk tid melder nyhetsbyrået Reuters at to mennesker, deriblant en fem måneder gammel baby, er drept i et israelsk angrep i byen Rafah, i den sørlige delen av Gazastripen.

Det fryktes flere sivile tap etter at bakkeinvasjonen startet.

Det israelske forsvaret (IDF) har startet en bakkeinvasjon av Gazastripen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

TOMME GATER: Jan Espen Kruse i Gaza by rapporterer her fra Kveldsnytt klokken 23:00 om kraftige eksplosjoner og tomme gater etter at den fem timer lange våpenhvilen gitt ut på torsdag.

– Skal ødelegge tunnelene

Ifølge Israels statsminister Benjamin Netanyahu er formålet med bakkeoffensiven ødelegge tunnelene som palestinere på Gazastripen har gravd inn mot israelsk territorium.

Laster Twitter-innhold

– Vi fortsetter med bakkestyrker for å slå Hamas' militære infrastruktur, sier forsvarets talsmann, Peter Lerner, torsdag kveld.

Den israelske regjeringens sikkerhetsråd godkjente bakkeoffensiven tidligere i kveld, opplyser statsministerens kontor i en offisiell uttalelse.

Det skjedde etter at et Hamas avviste et egyptisk våpenhvileforslag som Israel hadde godtatt, forklares det i uttalelsen.

Tok seg inn i Israel

Ifølge det israelske forsvaret skal 13 væpnede palestinere ha tatt seg inn i Israel gjennom en tunnel sør på enklaven.

De militante palestinerne var på vei mot en israelsk kibbutz da de ble oppdaget, hevder militæret. Israelske styrker drepte én av palestinerne før resten flyktet tilbake til Gaza gjennom tunnelen.

Israelske bakkestyrker går inn i Gaza torsdag kveld.

DIREKTE: Live fra Gaza (Foto: Ap).

Hendelsen fant sted like før en fem timer lang våpenhvile, som torsdag skulle gi palestinere på Gazastripen et pusterom til å skaffe seg forsyninger.

Kampene ble gjenopptatt kort tid etter våpenhvilens utløp, og den ble også brutt med enkelte rakettangrep fra palestinsk side.

Laster Twitter-innhold

Forsøk på løsning

Samtidig som en bakkeinvasjon startet i Gaza, var palestinernes president Mahmoud Abbas i Kairo.

Han hadde samtaler med sin egyptiske kollega Abdel al-Sisi i et forsøk på å få til en løsning på krigen.

Abbas møtte også Hamas' nestleder, som stiller flere krav for å inngå våpenhvile. Blant annet krever Hamas at grensen inn til Israel skal åpnes.

Etter at bakkeinvasjonen startet går Egypts utenriksminister, Sameh Shoukri, hardt ut mot Hamas.

– Dersom Hamas hadde akseptert Egypts forslag til våpenhvile, kunne minst 40 palestinske liv vært spart, sa Shoukri til nyhetsbyrået MENA.

Brukte FN-skole som våpenlager

I går ble 100 000 palestinere rådet til å evakuere fra nord og sør på Gazastripen. Hittil skal 20.000 palestinere nå ha søkt tilflukt i FN-skoler på Gazastripen.

Men palestinerne kommer seg ikke ut av Gaza, da et strengt sikkerhetsregime kontrollerer all inngang og utgang. FN-skolene har plass til 35.000.

Israelsk stridvogn fyrer av en bombe mot Gaza

FØR VÅPENHVILEN: En israelsk artillerikanon fyrer av en granat i retning Gazastripen torsdag morgen, kort tid før den fem timer lange våpenhvilen trådte i kraft.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

Israel har lenge anklaget Hamas for å gjemme raketter blant sivile. I en pressemelding skriver FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) at det onsdag ble funnet 20 raketter gjemt i en av deres skoler.

«Dette er et skamløst brudd på våre lokalers ukrenkelighet under folkeretten», heter det i en uttalelse.

– Vil ikke tilintetgjøre Hamas

Hamas, som har makten på Gazastripen, fordømmer bakkeoffensiven som «dumdristig». Israel vil betale en høy pris, advarer talsmann Sami Abu Zuhri.

– Dette skremmer ikke Hamas' ledere eller det palestinske folk. Vi advarer Netanyahu mot de fryktelige konsekvensene, sier han.

Oberstløytnant Peter Lerner, som er talsmann for det israelske forsvaret, presiserer at målet med bakkeoperasjonen ikke er å styrte Hamas. Men militæret vil gå bredt til verks, varsler han.

– Vi fortsetter nå med bakkestyrker for å ramme terrorinfrastrukturen, Hamas' infrastruktur, i en rekke områder på Gazastripen, sier Lerner.

Forsvaret skriver i en pressemelding at målet den israelske regjeringen har definert, er å «etablere en virkelighet hvor israelske innbyggere kan leve i sikkerhet uten vedvarende vilkårlig terror».

– 80 prosent av de drepte er sivile

– Jeg oppfordrer Israel til å gjøre mye mer for å hindre at sivile blir drept. Løsningen på denne konflikten er ikke militær, sier Ban FNs generalsekretær Ki-moon torsdag kveld.

80 prosent av de drepte i Gaza er sivile, ifølge FNs Sentrale humanitære samordningsenhet (OCHA).

I en statusrapport skriver enheten at 168 palestinere er drept siden denne runden med rakettangrep startet tirsdag forrige uke.

SISTE NYTT

Siste nytt