Bakijev klar til å gå av i Kirgisistan

Men vil ha "belønning".

Kurmanbek Bakiyev Kirgisistan

- Jeg kommer til å gjøre alt som er mulig for å hindre at det bryter ut borgerkrig, for de nye lederne kommer også til å skape misnøye, sier Bakijev.

Foto: DENIS SINYAKOV / REUTERS

Midlertidig statsminister Roza Otunbajeva

Midlertidig statsminister Roza Otunbajeva (i midten) deltok lørdag i minnestunden for dem som mistet livet i urolighetene i Kirgisistan. Hun forhandler for tiden med president Kurmanbek Bakijev om hans avgang.

Foto: VLADIMIR PIROGOV / REUTERS

Bakijev har oppholdt seg på hemmelig sted siden voldelige opptøyer tvang ham ut av hovedstaden Bisjkek onsdag. Til tross for at en overgangsregjering har tatt makten i Kirgisistan, har Bakijev nektet å gå av. Fredag tilbød han imidlertid å gå i forhandlinger med overgangsregjeringen, og etter samtalene antydet han at han er villig til å trekke seg.

- Ja, om de ønsker at jeg skal gå av, så er jeg klar. Men jeg vet ikke hva jeg får som gjengjeld. Derfor må vi møtes for å diskutere dette, sier Bakijev til den russiske utgaven av Newsweek, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Vil hindre krig

Det er uklart om forhandlingene har dreid seg om noe annet enn Bakijevs avgang, det eneste overgangsregjeringen har sagt seg villig til å diskutere med ham.

- Jeg planlegger å opptre på en måte som bevarer stabiliteten, i det minste sør i landet, sier Bakijev, som har størst støtte nettopp i sør.

Mange regner med at han oppholder seg i eller rundt byen Osj.

- Jeg kommer til å gjøre alt som er mulig for å hindre at det bryter ut borgerkrig, for de nye lederne kommer også til å skape misnøye, sier Bakijev.

Får fritt leide

Roza Otunbajeva som leder overgangsregjeringen, har tilbudt Bakijev fritt leide ut av landet om han går med på å trekke seg. Utsendingen fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) Zjanybek Karibzjanov bekreftet lørdag at det pågår forhandlinger.

- Jeg kan foreløpig ikke si noe om resultatet av samtalene, men det viktigste er at prosessen har startet, sier han.

Står ved base-avtale

Kirgisistan kommer ikke til å forlange at USA stanser virksomheten ved Manas-basen, opplyser det amerikanske utenriksdepartementet. Utenriksminister Hillary Clinton skal i samtaler med Otunbajeva lørdag fått forsikringer om at Kirgisistan ikke kommer til å forlange at USA stanser aktiviteten ved Manas-basen. USA har innstilt flygingene av personell til og fra basen på grunn av uroen i landet. Basen er et viktig knutepunkt i transporten av soldater til og fra Afghanistan. (

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt