NRK Meny
Normal

Bakere drept, matforsyning rammet

Ni bakere ble drept da væpnede menn stormet inn på arbeidsplassen deres øst i Bagdad i morges.

 

Gutt ser på klær og sko etter ofrene
Foto: MAHMOUD RAOUF MAHMOUD / REUTERS

Ytterligere to mennesker ble såret i angrepet som skjedde i det etnisk blandede Zayouna-distriktet, der det bor både sjia- og sunni-muslimer.

Flere bakerier har vært mål for angrep i løpet av de siste månedene, og hensikten har trolig vært å ramme matforsyningen.

Bagdad har siden sommeren vært hardt rammet av en bølge av vold, og volden kan ha toppet seg tirsdag da så mange som 150 ansatte og besøkende i departementet for høyere utdanning ble bortført av menn som var utkledd som politifolk.

 

Universitet stenges
Foto: SABAH ARAR / AFP

Minister går av

Iraks minister for høyere utdanning Abed Dhiab sa torsdag at mange av dem som ble bortført, er torturert og drept.

– Det er en rekke mennesker som er drept, både ansatte og vakter, sa statsråden til pressen. Han la til at han går av fra sin stilling som følge av massekidnappingen, fordi det ikke fins noe effektivt styre i Irak.

Dhiab sa at 70 av de bortførte er løslatt, mens rundt 40 fortsatt er savnet, men han ville ikke si hvor mange han trodde var drept. Mange av de løslatte forteller om dårlig behandling og tortur mens de var i kidnappernes varetekt.

 

Michael Hayden
Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS

 CIA pessimistisk

Lederen for den amerikanske etterretningstjenesten CIA tegner et dystert bilde av utviklingen i Irak. Iraks nye makthavere står overfor formidable utfordringer, slo general Michael Hayden fast da han torsdag orienterte forsvarskomiteen i Senatet.

– Indre splittelse og maktkamp mellom sjiamuslimene gjør det vanskelig for sjialedere å gjøre det som er nødvendig for å minske sunnimuslimenes frykt for å bli dominert, sa CIA-sjefen.

– Radikale sjiamuslimske militsgrupper og utbrytergrupper fyrer opp under volden, mens brutale sunnimuslimske angrep får selv moderate sjiamuslimer til å spørre om det er mulig å oppnå forsoning mellom sunniene og de nye sjiadominerte maktstrukturene, sa han.

– Volden i Irak undergraver statens evne til å styre, la han til.

– Sikkerhetsstyrkene preges av sekterisme, utilstrekkelige departementer hindrer framskritt på viktige områder, og statlig byråkrati og korrupsjon, ineffektivitet og partiskhet går ut over det irakiske folk, slår CIA-sjefen fast.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt