Hopp til innhold

Badeby er jevnet med jorden

Over 40 hotellbygninger i turistbyen Pedernales har kollapset, og myndighetene frykter 400 mennesker kan være begravd i ruinene. – Vi trenger hjelp, sier ordfører Gabriel Alcivar.

Pedernales er jevnet med jorden

JEVNET MED JORDEN: Over 40 hotellbygninger i turistbyen Pedernales har rast sammen. Myndighetene frykter 400 mennesker kan være begravd i ruinene.

Foto: RODRIGO BUENDIA / Afp

– Pedernales er ødelagt. Bygninger har rast sammen, spesielt hoteller der det bodde turister. Det er mange døde og vi trenger hjelp, sier ordfører Gabriel Alcivar.

Den rustikke kystbyen med pastellfargede hus og vakre strender ble på få minutter forvandlet til et katastrofeområdet da det kraftige jordskjelvet rammet lørdag. Pedernales ligger nær episenteret og rundt 60 prosent av husene i byen er ødelagt, opplyser politiet i byen.

Frykter flere hundre ligger begravd i ruinene

Redningsmannskap har jobbet på spreng i ruinene helt siden skjelvet rammet. Så langt er det funnet rundt 90 døde, skriver nyhetsbyrået Reuters. Men de lokale myndighetene frykter dødstallet vil stige kraftig i tiden fremover. Rundt 40 hotellbygninger har kollapset, og ordfører Gabriel Alcivar anslår at opp mot 400 mennesker kan være fanget i ruinene.

Redningsarbeid i Pedernales

Redningsarbeidere leter etter overlevende i Pedernales

Foto: RODRIGO BUENDIA / Afp

Området langs kysten er rammet av mer enn 160 etterskjelv, og i Pedernales tør ikke folk oppholde seg innendørs. Et fotballstadion i byen fungerer nå som sykehus. Inne på gressmatten legges de døde i store telt – i andre behandles overlevende. Utenfor stiller folk seg i kø for å få utdelt mat, vann og tepper.

Inne i byen drar befolkningen ut madrasser og plastmøbler når mørket faller på. Ingen tør å tilbringe natten innendørs. Soldater og politi patruljerer i gatene mens redningsarbeidet fortsetter.

Innbyggerne i Pedernales bærer madrasser ut i gatene

Innbyggerne i Pedernales bærer madrasser ut i gatene

Foto: RODRIGO BUENDIA / Afp

Les også: Jordskjelvoffer søv under open himmel i Ecuador

Kraftigste skjelv på 67 år

Jordskjelvet som traff kysten av Ecuador i 20-tiden lørdag, ble målt til 7,8 i styrke, og er det kraftigste som har rammet landet på 67 år.

President Rafael Correa avbrøt i går en reise til Vatikanet og reiste rett til katastrofeområdet. Han sier tallet på døde definitivt vil stige betraktelig i timene og dagene som kommer.

– Alt kan bygges opp igjen, men de døde kan vi ikke få tilbake. Det er det som smerter mest nå. Likevel er det tegn på liv i mange av ruinene, og det er vår prioritet, sa president Rafael Correa i en tv-tale i går kveld.

President Rafael Correa møter en skadet mann

President Rafael Correa møtte skadde etter jordskjelvet i går kveld.

Foto: ARIEL OCHOA / Afp

Dødstallet stiger

Presidenten bekreftet også at tallet på døde nå er 276. Over 2000 mennesker er skadet. Myndighetene har erklært unntakstilstand i provinsene som er hardest rammet. Ifølge avisa El Telegrafo er 10.000 soldater og 4.600 fra politiet satt inn for å hjelpe ofrene etter jordskjelvet. 15 helikoptre, fire fly og to småfly er også satt inn i arbeidet.

Les også: 276 funnet omkommet i Ecuador-skjelv

Søndag ble det klart at Norges Røde Kors sender en krisepakke og en vannekspert for å hjelpe lokalbefolkningen i det jordskjelvrammede landet.

– Situasjonen er dramatisk for de opptil hundre tusen som er rammet. Røde Kors-frivillige har jobbet døgnet rundt med evakuering av folk i utsatte områder og senere livreddende helsehjelp til skadde, skriver organisasjonens regionalrepresentant i Mellom-Amerika, Håkon Jacob Røthing til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt