Hopp til innhold

Baby født med to hoder

Leger ved et sykehus på Filippinene forsøker å redde en nyfødt jente som er blitt født med to hoder. Siamesiske tvillinger blir født svært sjelden, forteller professor.

Baby født med to hoder
Foto: ROMEO RANOCO / REUTERS

Baby født med to hoder
Foto: ROMEO RANOCO / REUTERS

Jenta ble født sent tirsdag kveld og ligger nå til observasjon på nyfødtavdelingen ved Jose Fabella-sykehuset i hovedstaden Manila.

Legene sier at den nyfødtes tilstand er stabil for øyeblikket, men at jenta kan dø om det viser seg at hodene deler organer.

– Om de to hodene deler hjerte, vil hun ikke overleve, sier en talskvinne til en lokal radiostasjon.

Ber for barnet

Sykehusansatte opplyser at det ekstra hodet tilhører en tvilling som ikke skilte seg ordentlig fra jenta tidlig i svangerskapet.

Foreldrene til jenta som har fem barn fra før, forteller at de hadde mistanke om at de bar på tvillinger siden begge foreldre har tvillinger på hver side av familien fra før.

Men mistanken ble avfeid da ultralyden viste at det var bare et barn. De ble svært overrasket da de fant ut at barnet deres ble født med to hoder.

– Nå ber vi bare for at barnet skal leve, sier faren til .

Uhyre sjeldent

Det er svært sjeldent at det blir født siamesiske tvillinger. Halvparten er dødfødte, og overlevelsesprosenten er på 25. Det forekommer hyppigere sørvest-Asia og i Afrika, enn i resten av verden. Her i Norge har vi hatt uhyre få tilfeller.

Ole Didrik Saugstad

Ola Didrik Saugstad var med på å behandle siamesiske tvillinger i 2004.

Foto: Torill Svaar / NRK

- I Norge har vi bare hatt to tilfeller av siamesiske tvillinger siden 80-tallet, så vidt jeg vet, sier professor i barnesykdommer, og overlege ved nyfødtavdelingen ved Rikshospitalet Ola Didrik Saugstad.

Han var med på å behandle siamesiske tvillinger som ble født i 2004 ved Sykehuset Østfold Fredrikstad.

- Det er svært vanskelig å behandle siamesiske tvillinger, både etisk og kirurgisk, forteller Saugstad.

Han sier at ofte når man skiller dem, dør den ene. Og skiller man dem ikke, kan begge dø.

To teorier

Ifølge Saugstad er det usikkert hva som egentlig går galt når siamesiske tvillinger dannes.

Han forteller at det finnes to teorier. Den ene er at de to opprinnelig var adskilt i magen, men vokser sammen i løpet av svangerskapet, fordi stamceller finner hverandre. Dette kalles fusjonsteorien.

- Den andre teorien er at egget ikke deler seg fullstendig, slik det skal, sier Saugstad, og legger til at dette er den mest aksepterte teorien.

SISTE NYTT

Siste nytt