NRK Meny
Normal

Ba hæren overta kontrollen

Libanons avtroppende president Emile Lahoud ba i kveld hæren ta ansvaret for landets sikkerhet.

Émile Lahoud

Lahoud, som ikke har tillit til regjeringen til den antisyriske statsministeren Fouad Siniora, har beordret hæren å opprettholde sikkerheten i landet.

Foto: JOSEPH BARRAK / AFP

Beslutningen kom etter at rivaliserende grupper ikke hadde klart å bli enige om hans etterfølger.

Dette vil si at det vil oppstå et maktvakum i landet fra midnatt når Lahoud går av.

Lahoud sier i en erklæring at det også er fare for at det kan bli innført unntakstilstand i Libanon.

- Ukonstitusjonelt

Libanons regjering protesterer på Lahouds beslutning og sier at den strider mot grunnloven.

I henhold til grunnloven skal Lahoud overlate makten til regjeringen hvis etterfølgeren hans ikke er utnevnt innen midnatt fredag.

Tidligere i dag tok stridsvognene oppstilling i gatene i Beirut. Innbyggerne frykter vold og kaos etter at presidentvalget er utsatt for femte gang.

Den antisyriske regjeringskoalisjonen bønnfalte medlemmene av nasjonalforsamlingen om å delta i avstemningen om ny president, men den prosyriske opposisjonen sto fast på at den boikotter valget.

Dermed ble det umulig å oppnå flertallet på to tredeler som ifølge grunnloven trengs for å utnevne en ny president, og nasjonalforsamlingens president Nabih Berri valgte å utsette valget.

Valget er utsatt til neste fredag, het det i en uttalelse fra Berris kontor. President Emile Lahouds periode utløper ved midnatt fredag, og dermed vil Libanon stå uten president i minst en uke og helt til landets bitre politiske rivaler blir enige om en kompromisskandidat.

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt