NRK Meny
Normal

Ba den japanske regjeringen om støtte til å drepe funksjonshemmede

Mannen som mandag drepte 19 funksjonshemmede i Japan, var tidligere i år innlagt på psykiatrisk sykehus fordi han i et brev hadde bedt landets regjeringen om lov til å drepe funksjonshemmede.

JAPAN-knivangrep

Det brutale angrepet kostet minst 19 mennesker livet mandag. Den mistenkte 26-åringen hadde tidligere ytret ønske om å ta livet av funksjonshemmede. Nå beklager myndighetene dårlig oppfølging.

Foto: KYODO / Reuters

26-åringen knuste et vindu og tok seg inn i senteret for funksjonshemmede i byen Sagamihara i Kanagawa-prefekturet hvor han tidligere hadde jobbet.

Der gikk han til angrep med kniv på beboerne. 19 mennesker er så langt bekreftet omkomne og over 20 er skadet – flere av dem alvorlig.

Ifølge Ap hadde gjerningsmannen havnet i trøbbel med ledelsen for senteret mens han jobbet der fordi han hadde en tatovering, noe som ofte er uglesett i Japan da det assosieres med kriminelle grupper.

Han begynte etter hvert å fortelle mennesker rundt seg at funksjonshemmede mennesker måtte drepes.

– Vil revitalisere landets økonomi

I februar forsøkte han derfor personlig å levere et brev til lederen for underhuset i Japans Riksdag hvor han krevde at alle funksjonshemmede mennesker måtte avlives gjennom en «verden som tillater medlidenhetsdrap», skriver Ap.

Japan Knife Attack

Journalister flokker rundt politistasjonen hvor den mistenkte 26-åringen holdes. Her skal han ha trappet opp med flere kniver tildekt med blod og tilstått knivangrepet.

Foto: Takuto Kaneko / Ap

I brevet skrøt mannen av at han hadde evnen til å ta livet av 470 funksjonshemmede mennesker i det han kalte «en revolusjon». Han skisserte en plan for angrep på to institusjoner for funksjonshemmede, og skrev at han ville overgi seg etterpå. Deretter ba han om å bli kjent utilregnelig, og ville ha 500 millioner yen (rundt 40 millioner kroner) i støtte og plastisk kirurgi slik at han kunne leve et normalt liv etterpå.

– Min overbevisning er at jeg vil kunne revitalisere landets økonomi og hindre tredje verdenskrig i å bryte ut, står det i brevet.

Beklager dårlig oppfølging

I brevet sto mannens fulle navn, adresse og telefonnummer, og ble overlevert til politiet i Tokyo som så kontaktet det lokale politiet der mannen bodde.

Han fortalte politiet at han ville drepe så mange tungt funksjonshemmede som mulig dersom regjeringen godkjente det, ifølge Reuters.

På grunn av dette ble han tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus den 19. februar i år, men utskrevet igjen den 2. mars da en lege mente at hans tilstand hadde forbedret seg.

Guvernøren i Kanagawa-prefekturet, Yuji Kuroiwa, har tirsdag beklaget at myndighetene ikke plukket opp faresignalene og handlet før det grusomme angrepet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt