Kan ikke hoppe bukk over de folkevalgte

– Statsministeren ba ikke om partiets mening, sier Abdelhamid Jelassi, visepresident i det tunisiske regjeringspartiet Ennahda. De avviser statsminister Hamadi Jebalis forslag om å oppløse regjeringen.

Tunisia

Statsministeren kan ikke hopp bukk over de folkevalgte og oppløse regjeringen, sier visepresidenten i hans eget parti Ennahda.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Chokri Belaid

Opposisjonspolitikeren Chokri Belaid (48) ble skutt og drept utenfor hjemmet sitt i Tunis onsdag morgen.

Foto: KHALIL / Afp

– Jeg har bestemt meg for å danne en regjering av kompetente borgere uten partipolitisk tilknytning. Regjeringen får et begrenset mandat med å styre Tunisia fra dag til dag fram til det snarest mulig blir nyvalg, sa statsminister Hamadi Jebali i en fjernsynstale onsdag kveld.

Avgjørelsen var et forsøk på å roe gemyttene etter at opposisjonspolitikeren Chokri Belaid (48) ble skutt og drept utenfor hjemmet sitt i Tunis onsdag morgen. Men statsministeren hadde glemt en viktig ting. Å rådføre seg med sine allierte i regjeringspartiet Ennahda. I dag går de mot sin egen leder, og sier at det ikke er aktuelt å oppløse dagens regjering.

– Vi i Ennahda tror at Tunisia trenger en politisk regjering. Vi vil fortsette diskusjonene med andre partier om hvordan vi kan danne en koalisjonsregjering, sa Abdelhamid Jelassi, visepresident i det tunisiske regjeringspartiet Ennahda.

Ønsker ikke teknokrater

Det var rolig i sentrum av hovedstaden Tunis i morges, men utover dagen møtte demonstrantene opp på ny og støtte sammen med politiet. I byen Gafsa skal politiet ha brukt tåregass for å spre flere hundre demonstranter som kastet steiner.

Attentatet mot Chokri Belaid øker frykten for mer kaos og vold i et land som er tvunget til å trå varsomt i forsøkene på å bygge et demokrati.

– Når en folkevalgt regjering faller vil heller ikke andre regjeringer overleve. Det er Tunisias frykt. Det valgurnene førte til må overvinnes gjennom nye valgurner, sier Mohamed Tounsi (40).

Han er statstjenestemann og støtter Ennahda, og frykter at en regjering med teknokrater vil bli handlingslammet fordi den mangler legitimitet. Han mener statsministeren handlet for raskt under press.

Attentat

Opposisjonspolitikeren Chokri Belaid skulle på jobb onsdag morgen da to menn på motorsykkel dukket opp. Den ene trakk frem et våpen, rettet det mot den kjente politikeren og drepte ham på stedet.

Drapet førte til de største protestene på to år med krav om at innenriksministeren måtte gå av. Partikontorene til Ennhada ble påtent i flere byer, og med tåregass og køller gikk politiet til verks for å stanse demonstrantene utenfor innenriksdepartementet i sentrum av Tunis.

Tunisia uro

En eldre kvinne hjelpes bort fra gater fylt med tåregass i Tunisias hovedstad Tunis onsdag. Landet opplevde de verste protestene på to år etter at opposisjonspolitikeren Chokri Belaid ble skutt og drept onsdag morgen.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Human Rights Watch advarer

Human Rights Watch er en av flere organisasjoner som ved gjentatte anledninger har advart om utviklingen i Tunisia, senest i sin årsrapport.

I årsrapporten går det frem at landet stadig står foran store endringer dersom det skal kunne kalle seg et demokrati. Myndighetene er også blitt kritisert for å ikke ta et oppgjør med salafistene, en radikal islamistisk gruppe som ønsker sharia som primærkilde for lovgivning.

– Vi står ved et veiskille og vil ta lærdom av det som har skjedd for å skape et fredelig Tunisia. Et sikkert og mangfoldig land der vi kan være uenige, men ikke drepe hverandre, sa statsminister Hamadi Jebali i fjernsynstalen onsdag kveld.

Hans moderate islamistiske parti Ennahda gikk av med seieren under valget i mars 2011, men salafistene gjør hva de kan for å gi sharia og islam en større rolle i samfunnet. Det har ved gjentatte anledninger ført til angrep på blant annet alkoholutsalg og stor uro i landet. En rekke opposisjonspartier har den siste tiden også anklaget islamistene for å stå bak gjentatte angrep på deres møter og kontorer.

Fagforeningene varsler generalstreik fredag, samme dag som Belaid skal begraves.SISTE NYTT

Siste nytt