Avviser at prøvesprengning er nært forestående

Den sørkoreanske regjeringen tilbakeviser tidligere påstander om at en atomprøvesprengning skal være nært forestående i Nord-Korea.

Kim Jong-un

Nord-Koreas leder Kim Jong-un kan ønske å feire bestefars fødselsdag 15. april med en atomprøvesprengning.

Foto: KNS / Afp

– Det har vært nye aktive forflytninger av personell og kjøretøy i den sørlige tunnelen ved Punggye-ri, hevdet i dag en anonym høytstående tjenestemann i den sørkoreanske regjeringen til avisa JoongAng Ilbo ifølge Reuters.

Det var på dette stedet Nord-Korea gjennomførte en atomprøvespreninging 12. februar i år. Dette utløste FNs siste runde med kraftige sanksjoner mot det kommunistiske regimet.

Men nå avviser regjeringen påstanden som opprinnelig skal ha kommet fra gjenforeningsministeren Ryoo Kihl-jae.

Forsvarsdepartementet avviser at situasjonen er forandret. De har sett aktivitet i området i lang tid.

– Dette har ikke forandret seg. Biler og folk kan komme og gå fordi det er en rekke forskjellige installasjoner rundt teststedet, sier pressetalsmann Kim Min-seok.

– Vi har ikke sett noen uvanlige bevegelser som tyder på at de vil gjennomføre en kjernefysisk test, heter det fra forsvarsdepartementet.

Vil markere Den evige leders fødselsdag

Nord-Korea trener hunder

Nordkoreanske militærhunder angriper en dokke med ansiktet til Sør-Koreas forsvarsminister Kim Kwan-Jin.

Foto: KCNA VIA KNS / Afp

Nord-Korea har riktignok informert kinesiske myndigheter at de åpner for å gjennomføre ytterligere en atomprøvesprengning i år. Det vil i så fall bli den fjerde atomprøvesprengningen landet gjennomfører.

Én mulighet er at det nordkoreanske regimet ønsker å feire fødselsdagen for landsfaderen Kim Il-Sung, bestefaren til nåværende leder Kim Jong-un, 15. april med en maktdemonstrasjon.

Dette kan bety en atomprøvesprengning eller et rakettangrep mot Sør-Korea eller sørkoreanske interesser.

– Livet går som normalt

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus er i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Han forteller at sørkoreanerne flest ikke viser tegn til større bekymring over den siste utviklingen i konflikten med Nord.

– Det har ligget i kortene en stund, sier Anders Magnus.

–Her går ting stort sett som normalt. Folk er engstelige på sett og vis, men dette er noe de har opplevd mange ganger, sier han.

– Folk er nok redde dypest inne, men de vet at man kan ikke gå rundt og være livredd hver dag, man kan ikke leve på den måten, sier Anders Magnus om livet i Sør-Korea.

Han peker på at Nord-Korea så langt ikke har innført flyforbud i området rundt teststedet, noe som tyder på at det i tilfelle vil ta tid før en prøvesprengning blir gjennomført.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt