Le Pen avviser at Frankrike er rasistisk

– Frankrike er det minst rasistiske landet i verden, sier en oppbrakt Marine Le Pen, partileder for Nasjonal Front. En ordførerkandidat for det høyreekstreme partiet sammenlignet landets justisminister med en ape kledd i menneskeklær.

Partileder for Nasjonal Front Marine Le Pen

Marine Le Pen mener rasistbeskyldningene mot Nasjonal Front er uriktige. Partiet er igjen i hardt vær.

Foto: THOMAS BREGARDIS / Afp

Den kvinnelige kandidaten i Rethel, en mindre by nord i Frankrike, la ut et apebilde på sin Facebook-side sammen med et bilde av justisminister Christiane Taubira. Billedteksten levnet ingen tvil om hva hun mente.

Under apebildet lød teksten «ved 18-månedersalder» og under ministerbildet «i dag».

Ordførerkandidaten Anne-Sophie Lecler forsøkte først å snakke bort hendelsen, men klarte det ikke helt.

Frankrikes justisminister Christiane Taubira

Frankrikes justisminister Christiane Taubira har markert seg som en forkjemper mot diskriminering og får smake nasjonalistenes vrede.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

– Jeg ville foretrekke å se Taubira oppe i greinene på et tre, framfor å se henne i regjeringen. For hun er jo et udyr, sa Lecler og hevdet at synet på Taubira har med politikk og ikke rasisme å gjøre.

Hun har siden fått refs av partiet og er ikke lenger partiets ordførerkandidat.

Men lignende fornærmelser mot justisministeren ble også fremmet under en demonstrasjon i Anger vest i landet for tre uker siden, der partimedlemmer og tilhengere av Nasjonal Front deltok. Selv barn viftet med bananer mot Taubira.

Økende fransk rasisme

Frankrikes justisminister er svart og kommer fra Fransk Guyana, et oversjøisk territorium ved den karibiske kysten i Sør-Amerika, som hun siden 1993 har representert i den franske nasjonalforsamlingen.

Taubira ble utnevnt til justisminister i mai i fjor, etter at François Hollande vant presidentvalget, og har markert seg med klare standpunkter mot diskriminering, enten det gjelder kjønn, legning, religion eller hudfarge.

I forrige uke uttalte hun at Frankrike må slå hardere ned på og bekjempe rasisme langt mer enn landet gjør. Det samme krever andre kjente franskmenn med ikke-hvitt opphav, som mener Frankrike har et problem som ikke tas tak i.

Da hadde et lokalt partimedlem i Nasjonal Front nettopp trukket seg i sinne, etter at en høytstående partitillitsvalgt uttalte at hun og hennes barn« burde vært puttet i en ovn og brent».

Kvinnen, som var kandidat for partiet i lokalvalget til våren, har opprinnelse fra Algerie.

Samtidig ble en annen kandidat sparket fra Nasjonal Front fordi vedkommende spøkte med nazistenes massemord av jøder, noe som er forbudt i henhold til fransk lov.

– Ønsker oss opp i trærne

Etter apebildet på Facebook slo Taubira tilbake i mediene, på vegne av seg selv og andre.

– Nasjonal Front ønsker å se svarte personer i trærne, arabere i sjøen, homofile i Seinen og jøder i ovnen, sa justisministeren.

Harry Roselmack

Harry Roselmack overtok som programleder for kveldsnyhetene hos TF1 i 2007.

Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP

Hun fikk støtte av Harry Roselmack, den første svarte franskmannen som ble nyhetsanker i en av de store tv-kanalene. Roselmack har bakgrunn fra Martinique, den karibiske øya som også er et fransk oversjøisk territorium.

Han mener sjikanen av den svarte justisministeren ikke er tilfeldig, og at slike hendelser ikke kan sees løsrevet fra hverandre.

– Dette er ingen «glipper» , dette er usminkede uttrykk for et verdensbilde som deles av mange i Nasjonal Front, skrev Roselmack i kronikk i Le Monde.

– Det er uriktig å hevde at alle velgere og politikere i Nasjonal Front er rasister. Men det er like uriktig å hevde at det overhodet ikke finnes rasisme i partiet, rasisme og fremmedfrykt er hva dette partiet er bygget på og som holder det sammen, mente tv-stjernen.

– Vi er minst rasistisk i verden

Uttalelsene fra Roselmack og Taubira fikk partileder Marine Le Pen til å bli rasende.

– Frankrike er det minst rasistiske landet i verden. Er det klart? sa en oppbrakt Marine Le Pen i felles intervju med tv-kanalen France 24, fransk radio og avisen Le Parisien på søndag.

– Franskmenn dømmer ikke andre ut ifra deres hudfarge eller opprinnelse. Det vet jeg. Så lenge folk oppfører seg bra, viser respekt for det franske folk og franske verdier, så har vi ønsket dem velkommen. Ønsket for mange velkommen, faktisk.

– Er islamistene som står bak

Partilederen er ikke enig i at den økende volden og de økende truslene er utslag av mer fremmedfiendtlighet og mer rasisme.

Le Pen mener tallene er misvisende og ukorrekte, men sier at det de faktisk viser er et økende antall angrep på franske jøder som muslimske ekstremister i hovedsak står bak.

Selv om Marine Le Pen har forsøkt å dempe den klart fremmedfiendtlig profilen på Nasjonal Front som hennes far Jean-Marie Le Pen dannet, er det stadig kontroverser rundt familien og Le Pen-familien.

I 2010 sammenlignet den nåværende partilederen muslimske bønnestunder på franske gater med den nazistiske okkupasjonen, en uttalelse hun må møte i retten for etter at Europaparlamentet i sommer fratok henne den parlamentariske immuniteten.

– Først så Frankrike flere og flere slør, så flere og flere burkaer, og så kom bønn i gatene. Jeg beklager, men noen er veldig glad i å snakke om annen verdenskrig og om okkupasjonen, så la oss snakke om okkupasjon, for det er det som skjer her. Det er ingen stridsvogner, ingen soldater, men det er like fullt en okkupasjon, og det tynger folk, sa Le Pen i den kontroversielle talen for tre år siden.

Om justisministerens svar til Nasjonal Front på apebildet, sa Le Pen følgende:

– Det er et kunstig tema, som tar oppmerksomheten bort fra arbeidsledighet, høyere skatter og økende fattigdom.

Det er lokalvalg i Frankrike til våren og meningsmålingene fra tidligere i høst tyder på at Nasjonal Front kommer til å gjøre et brakvalg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt