Avviser at de ble presset av veien i dødskrasj

Etter at den opposisjonskritiske kubaneren Oswaldo Paya ble drept i en bilulykke i forrige uke, ble det hevdet at bilen hans ble presset av veien. Dette avvises av de to overlevende.

Jens Aron Modig

Den svenske ungdomspolitikeren Jens Aron Modig satt i bilen under dødskrasjet. Han benekter at de skal ha blitt presset av veien.

Foto: ADALBERTO ROQUE / Afp

Oswaldo Paya

Den kubanske dissidentent Oswaldo Paya omkom i bilulykken på Cuba. Flere har spekulert i at ulykken ble framprovosert.

Foto: ENRIQUE DE LA OSA / Reuters

Jens Aron Modig satt foran i passasjersetet da bilen med fire kolliderte på Cuba for drøyt en uke siden . I ulykken omkom to personer, deriblant den profilerte kubanske dissidenten Oswaldo Paya.

Flere dissidenter har hevdet at bilen som de fire befant seg i skal ha blitt presset av veien av et annet kjøretøy. Payas familie har bedt om en uavhengig granskning av hva som har skjedd.

Enken etter Paya avviser den offisielle rapporten, fordi den er den kubanske regjeringens offisielle rapport, og fordi hun ikke har fått tilgang til informasjonen de sier de har.

Avviser spekulasjoner

Men forklaringen til de to gjenlevende etter ulykken, svenske Jens Aron Modig og spanske Angel Carromero, demper disse spekulasjonene. I sin videoforklaring, som ble vist på en en pressekonferanse på Cuba mandag, avviste de at flere kjøretøy var involvert.

Carromero, som kjørte bilen, sier det samme som etterforskningen har vist: Nemlig at han mistet kontroll over bilen etter å ha holdt høy hastighet og bremset for hardt.

- Vi ble ikke truffet bakfra av noe kjøretøy, sier han.

Paya døde momentant av de store hodeskadene han pådro seg, mens dissidenten Harold Cepero døde senere på et lokalt sykehus. De to satt i baksetet og måtte ta det hardeste sammenstøtet da bilen skrenset inn i et tre med bakdelen først. Ingen av de to drepte hadde på seg sikkerhetsbelter.

Bilulykke Cuba Oswaldo Paya

De to som ble drept befant seg i baksetet uten sikkerhetsbelter da den bakre delen av bilen traff et tre med stor kraft.

Foto: MINISTERIO INTERIOR / Afp

Skal få reise hjem

Modig, som er leder for ungdomsfløyen av det politiske partiet Kristdemokraterna, har blitt holdt i forvaring av migrasjonsmyndighetene på Cuba, uten å få ta i mot besøk fra den svenske ambassaden. Men svensk UD opplyser at han nå skal få reise hjem, melder Sveriges Radio.

Han forklarer at han sov da ulykken skjedde, og avviser rykter om at han skal ha sendt tekstmeldinger til folk hjemme i Sverige om at de ble forfulgt like før dødskrasjet.

Angel Carromero

Spanjolen Angel Carromero var sjåfør da to kubanske dissidenter ble drept. Han ber nå det internasjonale samfunnet om hjelp til å få forlate øya.

Foto: Franklin Reyes / Ap

Carromero ber nå om hjelp til å få forlate Cuba, og ba om at hendelsen blir anerkjent som en trafikkulykke som kunne skjedd hvem som helst, og at den ikke mistenkeliggjøres av politiske grunner.

Han risikerer nå å bli tiltalt på Cuba.

Flere internasjonale priser

Oswaldo Paya ble kjent da han i forkant av et besøk av ekspresident Jimmy Carter i 2002 la fram et opprop med 30.000 underskrifter til støtte for politiske endringer på Cuba, det såkalte Varela-prosjektet.

Senere samme år ble han tildelt Sakharov-prisen, som EU-parlamentet også har gitt til Nelson Mandela og tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan.

Selv om Varela-prosjektet ble avvist av den cubanske nasjonalforsamlingen, har Paya fortsatt sitt arbeid for fredelig endring og dialog mellom regjeringen og opposisjonen.

Han fikk flere andre internasjonale priser og ble to ganger nominert til Nobels fredspris av Tsjekkias tidligere president Václav Havel.

SISTE NYTT

Siste nytt