Her overgir piratene seg etter angrep på norsk tankskip

Syv pirater prøvde å ta seg ombord i den norske kjemikalietankeren «Bow Saga» i Adenbukta tirsdag morgen.

«Bow Saga» sendte ut et nødsignal om at de ble angrepet av sjørøvere midt i Adenbukta, melder Navfor på sine nettsider.

– Mannskapet var i fare

– En avdeling fra EU Navfor-styrken sendte et helikopter og fikk stanset angrepet. Deretter kom det spanske krigsfartøyet «SPS Victoria» og så til at piratene ble stanset helt og holdent, sier talsman Per Klingvall for EU Navfor til NRK.

Tankeren eies av det norske rederiet Odfjell. Administrerende direktør Jan Hammer bekrefter at hele mannskapet kom fra angrepet uten skader.

Jan Hammer

Jan Hammer, administrerende direktør i Odfjell.

Foto: Alexander Vollevik Larsen

– Det var dramatisk, og det er ubehagelig. Ingen ble skadet, men selvfølgelig er de nok litt shakey etter en slik episode, sier Hammer.

Hele mannskapet er fra Filippinene.

– I og med at piratene skjøt mot mot broen, så er det en fare for at noen i besetningen kan bli truffet, sier Klingvall.

Bow Saga

«Bow Saga» ble forsøkt kapret i Adenbukta torsdag morgen.

Foto: Havenfoto.nl

Spylte kaprerne vekk fra tankeren

– Den norske kjemikalietankeren ble forsøkt kapret av en liten båt med sju sjørøvere, som skjøt mot broen og ødela vinduene på den norske tankeren, forteller Klingvall i EU Navfor.

For å hindre sjørøverne i å komme om bord brukte mannskapet vannkanoner for å spyle vekk kaprerne, slik at de ikke klarte å klatre opp i tankeren.

– Det har jeg hørt, men jeg er ikke 100 prosent sikker, sier Hammer, som mener mannskapet håndterte situasjonen som de skulle.

– Mannskapet gjorde som vi er enige om og som vi forventer. Blant annet gjorde de unnamanøvrering for å skape sjø, og gjøre det vanskelig å komme seg om bord, forteller han.

Per Klingvall

Per Klingvall, talsperson for EU Navfor-styrken.

Foto: EU NAVFOR

Imens hørte EU Navfor nødsignalet, og beordret det nærmeste krigsskipet, den spanske fregatten «SPS Victoria», til å sette kurs mot kapringsstedet. Et helikopter fra den spanske fregatten var allerede i luften, og kunne hjelpe den norske tankeren bare ti minutter etter at nødsignalet ble sendt ut.

Ble bordet av spanske EU-soldater

Spylt vekk fra mannskapet om bord i «Bow Saga» og presset fra helikopteret, stanset sjørøverne angrepet og forsøkte å flykte.

Etter varselskudd, først fra helikopteret og siden fra krigsskipet «SPS Victoria», ga piratene opp. Piratenes båt ble undersøkt av EU Navfor-soldater fra «SPS Victoria», og soldatene fant våpen.

– Det er en av våre forholdsregler for å ferdes i en slik korridor, at vi har militærbeskyttelse. Og at det fungerte, er veldig gledelig. Spesielt viste det seg at helikopter er veldig effektivt, sier administrerende direktør i Odfjell, Jan Hammer.

En talsmann for EU Navfor-styrken sier at sjørøverne ble holdt på båten sin etter kapringsforsøket, og at soldatene nå forholder seg til faste prosedyrer. Det første de nå skal gjøre er å beslaglegge båten og vurdere om kaprerne skal tiltales.

Dersom kaprerne blir tiltalt kan de fraktes til Kenya. Et annet alternativ er å frakte kaprerne til Norge, for å tiltale dem her, opplyser EU Navfor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt