Hopp til innhold

Statoil vegrer seg for å sende folk tilbake til In Aménas

Statoils partner i Algerie sier at sikkerheten rundt gassanlegget i In Aménas nå er total og at det trygt å sende folk inn igjen. Men Statoil vegrer seg og mener flere fysiske hindringer må på plass.

Statoils partner i Algerie sier sikkerheten rundt gassanlegget i In Amenas nå er total og at det trygt å sende folk inn igjen. Men Statoil vegrer seg og mener flere fysiske hindringer må på plass.

SE VIDEO: Statoil er fortsatt partner på gassanlegget In Aménas i Algerie, som ble rammet av et terrorangrep i januar i år. Men oljeselskapet krever mer fra algeriske myndigheter før de sender folk tilbake til anlegget igjen.

Statoil er partner til det algeriske statsoljeselskapet Sonatrach på gassanlegget som ble rammet av et terrorangrep i januar i år.

Djelloul Chaib, regiondirektør i det algirske statsoljeselskapet Sonatrach

ØNSKER STATOIL: Djelloul Chaib, regiondirektør i det algeriske statsoljeselskapet Sonatrach, ber Statoil om å komme tilbake til In Aménas.

Foto: Ketil Kern / NRK

Men alle som jobber In Aménas nå er algeriere. Utenlandske oljeselskaper som Statoil og BP, og også kineserne, har rømt området sørøst i Algerie fordi de mener sikkerheten ikke er god nok.

Det beklager regionsjefen i Sonatrach, som har 29 år bak seg på stedet. Han ber Statoil om å komme tilbake.

– De kan trygt komme tilbake. De kan arbeide under total sikkerhet, sier regionsjef Djelloul Chaib i Sonatrach til NRK.

– Vi inviterer dem til å komme tilbake. De er våre brødre. Vi samarbeider i et partnerskap, fastslår han.

Militæret har festet grepet

Fem norske Statoil-ansatte var blant de 40 oljeansatte som ble drept under terrorangrepet mot In Aménas i januar i år.

NRK skulle besøke gassanlegget i ørkenen nå nylig, men fikk avslag i siste sekund. De militære ville ikke slippe NRK inn, selv om det algeriske informasjonsdepartementet hadde gitt tillatelse.

Militæret har festet grepet i hele området og styrket vaktholdet, slik utenlandsk presse kunne vise bilder av rett etter terrorangrepet.

Utlendinger får ikke bevege seg i området uten eskorte fra politi eller militære.

(Saken fortsetter under bildet)

Det algirske militæret skjerpet sikkerheten ved In Aménas-anlegget rett etter terrorangrepet

FESTET GREPET: Militæret har festet grepet i hele området og styrket vaktholdet, slik dette bildet fra rett etter terrorangrepet viser.

Foto: EVN

Tar ingen sjanser

Bjørn Kåre Viken, Statoils landsjef i Algerie

VIL VITE MER: Bjørn Kåre Viken, Statoils landsjef i Algerie, ønsker mer informasjon fra algerierne.

Foto: Ketil Kern / NRK

Fortsatt er ikke det godt nok for Statoil, som ikke tar noen sjanser i Algerie nå. Kontorene i hovedstaden Alger er ikke lett å få øye på.

Det norske oljeselskapet har sammen med BP levert en lang liste med krav om blant annet flere fysiske sperringer rundt oljeanleggene. Statoil ønsker også innsyn i militære sikkerhetsvurderinger:

– Jo mer informasjon vi kan få, jo bedre vil det være for oss for å ivareta anleggene, sier Bjørn Kåre Viken, Statoils landsjef i Algerie, til NRK.

– Samtidig har jeg full respekt for at dette er et anliggende for algeriske myndigheter.

Gassanlegget In Aménas i Algerie

STATOIL ER PARTNER: Statoil og BP er begge partnere til det algeriske statsoljeselskapet Sonatrach på gassanlegget In Aménas sørøst i Algerie.

Foto: Ketil Kern / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt