Delegasjonene som deltar på møtet i Bonn, har foreslått flere endringer av det avtaleforslaget som FN la fram i går.
De to største delegasjonene var sent i går kveld enige om at den tidligere justisministeren i Afghanistan skal lede overgangsregjeringen.
Zahir-delegasjonens leder Abdul Sattar Sirat kan bli leder for en overgangsregjering i Kabul. Til gjengjeld skal en kandidat fra Nordalliansen få den viktige posten som forsvarsminister, sa alliansens utenrikspolitiske talsmann Abdullah Abdullah natt til i dag.
- De får regjeringssjefen som en del av sin kvote. Vi overtar forsvarsdepartementet, fordi vi ønsker å sikre oss mot et øyeblikkelig sammenbrudd i lov og orden, sa Abdullah på telefon fra Kabul til nyhetsbyrået AFP.
Tre kvinner foreslått
- Etter en avstemning oss imellom har vi bestemt at professor Sirat skal være vår kandidat til vervet som statsminister, sa en talsmann for rojalistdelegasjonen i Bonn. En annen Zahir-tilhenger, Hamid Sidiq, tilføyde at det er tre kvinner blant ministerkandidatene delegasjonen har foreslått.
Fordelingen av ministerposter er et hovedtema for
Bonn-forhandlingene, etter at de fire partene på konferansen er blitt enige om rammene for en deling av makten. FN-utsendingen Lakhtar Brahimi som i likhet med mange av de andre forhandlerne er muslim, og har fastet under forhandlingene i den hellige måneden Ramadan var synlig sliten.
En talsmann for Brahimi var imidlertid forsiktig optimistisk.
- Vi arbeider setning for setning, komma for komma. Alle har kommentarer til hver eneste setning. Det er slitsomt og til tider kjedelig, men det må til, sa FN-talsmannen Ahmad Fawzi til nyhetsbyrået Reuters.
Usbeker
Abdul Sattar Sirat er av usbekisk avstamning, og betegnes som en mild og forsonlig akademiker. Hvis han blir utnevnt til statsminister, blir det som sjef for en overgangsregjering med medlemmer fra alle de etniske gruppene i Afghanistan, som skal lede Afghanistan i et halvt år mens de ulike etniske og politiske gruppene forhandler om et mer permanent styre.
Vestlige diplomater som følger Bonn-forhandlingene på nært hold, sa i dag tidlig at partene gradvis har nærmet seg enighet, men at det fortsatt var et stykke igjen. Enkelte av diplomatene spådde at en avtale kan kunne bli undertegnet i morgen eller onsdag.
Abdullah Abdullah sa på sin side at han er hundre prosent
sikker på at partene virkelig vil nå fram til en avtale. USAs spesialutsending James Dobbins sa at man nå kan snakke om hva som skal skje videre når, og ikke hvis en avtale kommer i stand.