NRK Meny
Normal

Avtale undertegnet i Honduras

I Honduras er det undertegnet en avtale som åpner for at Manuel Zelaya kan gjeninnsettes som president, opplyser OAS.

Manuel Zelaya

Manuel Zelaya kan få tilbake presidenttittelen igjen med den nye avtalen.

Foto: ORLANDO SIERRA / AFP

Det honduranske kuppregimets president Roberto Micheletti har tidligere sagt at han vil skrive under på en avtale som kan løse den politiske krisen i landet.

Avtalen, som nå er godkjent av begge parter, åpner for at den styrtede presidenten kan gjeninnsettes som president i landet.

Det bekrefter Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

- En triumf

- Dette er en triumf for demokratiet i Honduras, sa Zelaya etter at partene hadde blitt enige om avtalen.

- Vi er fornøyde og optimistiske over at min gjeninnsettelse er foreståenda, sa han videre.

Hans rival, kuppregimets president Roberto Micheletti, gikk tidligere i dag med på å underskrive en avtale. Han innrømmet samtidig at avtalen kunne åpne for at Manuel Zelaya får tilbake vervet sitt.

- Jeg er glad over å kunne fortelle at for få minutter siden undertegnet mine forhandlere en avtale som markerer begynnelsen på slutten, sa han da avtalen var signert.

Ny valgrunde

Ifølge avtalen skal landets nasjonalforsamling ta beslutningen om Zelaya skal gjeninnsettes eller ikke.

Fram mot valget 29. november skal en samlingsregjering lede landet. Valget blir gjennomført som planlagt, og begge parter er forpliktet til å anerkjenne det kommende valgresultatet.

Det internasjonale samfunnet har tidligere avvist å anerkjenne valgresultatet dersom Zelaya ikke blir gjeninnsatt, men både OAS og USA uttalte torsdag at de nå vil støtte opp om det kommende valget på grunn av den nye avtalen.

- En historisk avtale

USAs utenriksminister, Hilary Clinton, gratulerte i dag befolkningen i Honduras og de to partene som endelig har blitt enige om en avtale, etter lang tids press fra omverdenen.

- Jeg vil gratulere folket i Honduras og president Zelaya og Michelette for å ha inngått en historisk avtale, sa Clinton, som for tida er på et offisielt besøk i Pakistan.

Kom tilbake forrige måned

Zelaya trosset fengslingsadvarsler og kom tilbake til Honduras i september. Han har siden oppholdt seg i den brasilianske ambassaden i hovedstaden Tegucigalpa for å unngå å bli arrestert.

Da hadde gått tre måneder siden han ble avsatt som president.

- Jeg er her for å gjenreise demokratiet og for å oppfordre til samtaler, sa han til fjernsynskanalen Canal 36 den gang.

Ville forlenge presidentperioden

Kuppmakerne ble fordømt av omverdenen da de sendte Zelaya ut av landet 28 juni i år, etter at nasjonalforsamlingen avsatte ham.

Bakgrunnen for statskuppet var at Zelaya ville innføre grunnlovsendringer som kunne gjøre han i stand til å forlenge presidentperioden sin. Grunnloven sier i utgangspunktet at en president bare kan sitte i to perioder.

Zelaya hører til venstresiden i honduransk politikk, og mange av støttespillerne hans har beskyldt USA for å stå bak kuppet.

Dette har blitt tilbakevist av USA, som også har kommet med sterk kritikk av statskuppet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt