Avtale inngått med opprørerne i Elfenbenskysten

Forsvarsministeren i Elfenbenskysten har inngått en avtale med soldatene som i går gjorde opprør og tok kontroll over landets nest største by, Bouaké.

Opprør i Elfenbenskysten

Opprøret startet i Bouaké, Elfenbenskystens nest største by, fredag. Her er opprørssoldater på vei for å møte med forsvarsminister Alain-Richard Donwahi lørdag. Samtidig blir det meldt om at opprørssoldater har inntatt forsvarsdepartementet i hovedstaden.

Foto: THIERRY GOUEGNON / Reuters

– Vi har en avtale. Det er hvit røyk. Avtalen gjør slutt på opprøret, sier Djande Lorgn, som er subprefekt i Bouaké.

Forsvarsminister Alain-Richard Donwahi skal ha reist til Bouaké og ledet forhandlingene med opprørerne.

Avtalen innebærer at soldatene vender tilbake til militærforlengningene i kveld.

Samtidig skal regjeringen har kommet med innrømmelser når det gjelder opprørernes krav om bonuser og leveforhold.

– Det er over. Noen av soldatene våre blir på post for å sikre butikker og banker, men flertallet begynner å vende tilbake til forlegningene i kveld, sier en av opprørssoldatene, sersjant Mamadou Kone, til Reuters.

En gruppe av soldatene som har gjort opprør

En gruppe av soldatene som har gjort opprør venter på kontoret til subprefekten i Bouaké tidligere i dag, mens forhandlingene pågikk.

Foto: SIA KAMBOU / AFP

Skyting i landets største by

Opprøret i Elfenbenskysten startet fredag i Bouaké. Tidligere i dag ble det meldt om at opprøret hadde spredt seg til landets største by, den tidligere hovedstaden Abidjan.

Det kom blant annet ubekreftede meldinger om skyting inne i forsvarsdepartementet og Elfenbenskystens militære hovedkvarter.

– Forsvarsdepartementet er nå i hendene på kjeltringene, sier en diplomatisk kilde til Reuters.

Soldatene skal også ha satt opp provisoriske barrikader rundt militærets hovedkvarter.

Presidenten var på reise

Det er ikke klart hvorfor soldatene gjorde opprør. En av soldatene fortalte AFP at det dreide seg om et pengekrav fra deres side.

Bouaké var hovedsetet for opprøret som startet borgerkrigen i 2002. Opprørerne som forsøkte å fjerne daværende president Laurent Gbagbo sluttet seg senere til regjeringshæren, men gikk ut i streik i 2014 etter krav om forfremmelser og mer lønn. Da var det Alassane Ouattara som hadde tatt over styringen av landet.

Elfenbenskysten har etter borgerkrigen som raste i landet fra 2002 til 2011 kommet seg på fote igjen økonomisk, og blir sett på som ledende på det afrikanske kontinentet når det gjelder økonomisk vekst.

Likevel har årene med konflikt og en hær satt sammen av tidligere stridende grupper ført til et militære preget av intern konflikt og splittelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt