Gir opp søk etter overlevende etter jordras

Redningsmannskaper har avsluttet søket etter overlevende etter jordraset som kostet flere hundre menneskeliv.

Afghanistan-jordskred

En kvinne sørger ved stedet der det gikk et kraftig jordras fredag. Lokale myndigheter sier de nå har avsluttet søket etter overlevende, under ett døgn etter katastrofen.

Foto: FARSHAD USYAN / Afp

Fredag kveld rammet et stort jordskred en landsby i den avsidesliggende Badakhshan-provinsen i Afghanistan.

De første meldingene om jordraset kom fredag ettermiddag, norsk tid. Under ett døgn senere melder de lokale myndightene i Badakhshan at søket etter overlevende avsluttes.

Flere hundre personer blir dermed liggende under de enorme jordmengdene. Ifølge Reuters skal jordlaget som har dekket deler av landsbyen være opptil 100 meter tykt.

– Vi kan ikke fortsette søket og redningsaksjonen, fordi husene er under flere meter med gjørme. Vi vil be for ofrene, og gjør området til en massegrav, sier provinsguvernør Shah Waliullah Adeeb til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Afghanere leter etter overlevende etter et stort jordskred i Badakhshan-provinsen

Jorskredet slukte store deler av en landsby i Badakhshan-provinsen fredag.

Foto: Ahmad Zubair / Ap

Håpløst søk

En rekke frivillige fra nærliggende landsbyer kom til for å hjelpe da katastrofen var et faktum fredag, melder Reuters. Det ble trappet ned i natt, men fortsatte da dagslyset kom tilbake lørdag morgen. Da fortsatte frivillige, med hjelp fra et titalls politimenn, letingen med de enkle redskapene man hadde til rådighet.

Terje Watterdal, landdirektør for Afghanistankomiteen i Norge, sier til NRK at redningsmannskapene har lite utstyr, selv om de har fått noe av ulike organisasjoner de siste årene.

Søket i de voldsomme jordmassene viste seg raskt å være en nærmest håpløs oppgave, og ble formelt avsluttet lørdag formiddag. Flere hundre personer omkom i jordraset, opplyser lokale myndigheter.

– Vi har meldinger om at 300 hus befinner seg under jordmassene. Foreløpig har vi en liste på rundt 300 personer som er bekreftet døde, sier Adeeb til Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble mange av landsbybeboerne begravet av det første jordraset mens de var tilstede ved fredagsbønnen i to moskeer i landsbyen. Etter at folk strømmet til for å hjelpe dem som ble rammet av det første skredet, skal det ha gått et nytt like etter.

Nedjusterer tall på døde

Representanter for myndighetene er bekymret for at ustabile jordmasser i åsene ovenfor landsbyen kan løsne og igjen true både hjemløse landsbybeboere og redningsmannskaper fra både FN og lokale myndigheter.

Det ble tidligere sagt at flere enn 2000 mennesker kunne ligge begravet under jordmassene. Lokale myndigheter har flere ganger det siste døgnet advart mot at tallet på omkomne kunne stige kraftig. Lørdag ettermiddag melder imidlertid nyhetsbyrået AFP det er lite sannsynlig at antallet døde vil overstige 500.

– Det første tallet vi gikk ut med var basert på informasjon vi fikk fra lokalbefolkningen, ikke fra vårt tekniske team, sier Gul Mohammed Bedar, vise-provinsguvernør til AFP.

FN i Afghanistan sier at redningsarbeidet i jordskredområdet nordøst i landet nå rettes inn mot de rundt 4.000 som har blitt tvunget til å forlate sine hjem. Watterdal i Afghanistankomiteen sier jordskredet er utrolig tragisk.

– Blant de døde er det svært mange barn, kvinner og eldre, mens en del av de litt yngre klarte å komme seg unna, sier Watterdal til NRK.

Jordskred i Afghanistan

Landsbybeboere søkte tidligere lørdag i ruinene med enkle redskaper.

Foto: FARSHAD USYAN / Afp
- Mange kvinner, barn og eldre tatt av skredet

VIDEO: Se bilder fra jordrasområdet mens Terje Watterdal fra Afghanistankomiteen forteller om jordskredet.

Over 2000 personer er savnet etter et jordskred i Afghanistan. 350 personer er bekreftet døde.

VIDEO: Politiet deler ut brød til overlevende og pårørende etter jordskredet.


SISTE NYTT

Siste nytt