Avslutter redningsaksjonen i Nepal

Myndighetene i Nepal er i ferd med å avslutte redningsaksjonen etter tirsdagens snøstorm, og mener alle turister har kommet til rette.

Omkomne hentes ned i Nepal

Omkomne hentes ned fra fjellet i Nepal. 40 personer er nå bekreftet omkommet, 18 av dem er utenlandske turister.

Foto: Uncredited / Ap

Mandag ble en israelsk turist funnet død under snøen i Mustang-distriktet, og dermed er 40 personer bekreftet omkommet. 18 av dem er utenlandske turister.

Søndag ble fem svensker, ti tyskere, to australiere og 17 nepalere reddet ut, og antall savnede var nede i elleve.

– I dag er siste dag av lete- og redningsaksjonen. Dersom noen flere er igjen, får vi bare håpe at de vil ta kontakt med oss eller familiene sine, sier Keshav Pandey fra klatrerforbundet TAAN til Reuters.

Les: Overlevde fjelltragedie i Nepal

Nærmere 600 personer er reddet ned fra Annapurna-området i Himalaya siden tirsdag.

Blant dagens oppdrag er letingen etter sju personer som er savnet i landsbyene Naar og Phu.

– Vi tror ikke at noen turister mangler nå, men jeg har fått meldinger om at enkelte lokale bærere og turguider ikke er gjort rede for, sier Pandey.

Nepalske statsborgere trenger ikke å registrere seg for å klatre i fjellet, og oversikten over turguider og hjelpere er mangelfull.

Annapurna, Nepal

Militære og sivile helikoptere er satt inn i redningsarbeidet.

Foto: NEPAL ARMY / Afp

Omkomne sendt til obduksjon

Så langt er 34 av de omkomne identifisert. De fleste er fløyet til nærliggende byer eller hovedstaden Katmandu for obduksjon.

Myndighetene i Nepal har ikke oppgitt noen fullstendig oversikt over de omkomne. Så langt er det kjent at de omkomne var fra Canada, Israel, India, Tyskland, Slovakia, Polen, Japan og Vietnam.

De fleste ofrene befant seg i nærheten av den populære Annapurna-ruten, som går rundt verdens 10. høyeste fjell. De fleste omkomne satt fast i Thorong La-passet, som er et av de høyeste punktene på ruten.

Området ble stengt søndag etter at flere nye fjellturister forsøkte å ta seg frem til Thorong La-passet.

Totalt 168 utenlandske turister hadde registrert seg for å gå i fjellet den dagen uværet traff. En gruppe på rundt 25 nordmenn befant seg også i området. Alle er gjort rede for, opplyste Utenriksdepartementet før helga.

Les: Fleire nordmenn i snøstormråka fjell

Nepal Avalanche

Overlevende hjelpes i sikkerhet av redningsmannskaper.

Foto: Ap

Skylder på seg selv

Nepalske myndigheter har varslet oppvask, og foreslår flere nye tiltak for å hindre at turister og lokale blir fanget i nye, uventede snøstormer.

– Det er ikke noe poeng i å skylde på det voldsomme været etter denne katastrofen. Jeg legger skylda på hele systemet vårt, fordi det er vårt ansvar å beskytte turister og nepalske statsborgere, sier turistminister Dipak Amatya.

Nepalske myndigheter har planer om å bygge over 200 tilfluktshytter langs alle fjellrutene, og målet er at det aldri skal være lengre enn tre kilometer til nærmeste tilfluktssted.

Statsminister Sushil Koirala har lovet å få på plass et nytt og moderne værvarslingssystem, og vil ha strengere rutiner for registrering.

Les: Lover nytt værvarslingssystem i Nepal

SISTE NYTT

Siste nytt