Hopp til innhold

Rasismeavsløringer presser sverigedemokrater til å trekke seg

STOCKHOLM (NRK): Under dekknavn på nett har de beskrevet innvandrere som «utøy» og «parasitter». Avsløringer i valgkampinnspurten har tvunget 12 lokalpolitikere fra Sverigedemokraterna til å trekke seg.

Faksimile Expressen 10.09

«VELKOMMEN TIL FØRSTESIDEN»: Hele 12 SD-politikere har forlatt partiet som følge av Expressens avsløringer. Slik så forsiden på avisen ut torsdag.

Foto: Faksimile

Den svenske avisen Expressen har sammen med Researchgruppen gransket hvem som står bak anonyme nettinnlegg der innvandrere krenkes på det groveste.

Expressen avslører politikere

AVSLØRING: På sine nettsider har Expressen lagt ut en oversikt over SD-politikerne som har uttalt seg rasistisk på internett.

Foto: Faksimile

Arbeidet har ført til en rekke avisforsider der sverigedemokrater henges ut med navn, bilde og hva de har skrevet på rasistiske nettsider.

«Innvandrere er de absolutt verste når det gjelder å lyve, manipulere, gjøre fulsälj (svindel/falske salg, journ. anm.), hetse etc. De er helt skamløse, og passer derfor ekstremt bra inn i denne bransjen», skal én av SDs fremste politikere i Stockholm, Christoffer Dulny, ha skrevet nå nettet.

Avsløringen førte til at han trakk seg tidligere denne uke.

Åkesson sliter med å holde fasaden

«Muslimene = en kreftsvulst på moder jord», «Fy faen som jeg hater islam, jeg orker ikke denne djevelens ideologi» og «Dere er jævla halvaper» er andre sitater fra SD-politikere som har ført til store avisoppslag i valgkampinnspurten.

I tillegg har bildet av en ung kvinnelig SD-politiker i Halland som rydder opp etter en fest iført et armbind med hakekors ført til oppslag på nettaviser og tv-stasjoner over hele Sverige den siste uken.

Avsløringene skitner til det blankpolerte bildet partileder Jimmie Åkesson forsøker å tegne av et anstendig parti. Han går til valg på å kutte innvandringen til Sverige med 90 prosent, men hevder hardnakket at verken han selv eller partiet er rasister.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Sverigedemokraterna

OMSTRIDT: Partileder for Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson ble møtt av demonstranter da han drev valgkamp i Oslo i august. Her er han omgitt av politi og sikkerhetsfolk utenfor Stortinget.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Men samtidig som han går fra tv-studio til tv-studio og bedyrer at partiet ikke har noe imot mennesker med en annen hudfarge, religion eller kultur, blir SD-politiker etter SD-politiker tatt med buksene nede.

I alt har Expressens avsløringer de siste dagene ført til at hele 12 lokalpolitikere fra det omstridte, innvandringsfiendtlige partiet har blitt ekskludert eller gått frivillig.

Reinfeldt: – Viser hvilket parti dette er

Under den debatt i Borås sa Åkesson SD har flere tusen kandidater til kommunevalg, og at de rasistiske ytringene ikke representerer partiet.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt

TAR AVSTAND: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt er rystet, men ikke overrasket, over at en rekke SD-politikere har uttalt seg rasistisk på internett.

Foto: BOB STRONG / Reuters

Han hevder samtidig at Sverigedemokraterna blir utsatt for en hardere granskning enn andre partier i Riksdagen.

– Jeg vet ikke om de har kjørt dette registeret mot de andre partiene, sannsynligvis har de ikke det, sa SD-lederen og la til at sjansen er stor for at også lokalpolitikere fra andre partier har slike holdninger.

Men ifølge statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna viser avsløringene SDs sanne ansikt.

– Det er helt uakseptabelt, og det viser en rasisme som vi skal gjøre alt for å bekjempe, sier han til Expressen i dag.

Tross avsløringene ligger SD an til å gjøre sitt beste valg noensinne. De kom inn i Riksdagen for første gang med 5,7 prosent av stemmene for fire år siden. Nå viser målingene at de ligger på mellom åtte og ti prosent.

SISTE NYTT

Siste nytt

OSIRIS-REx har vært 7 år i verdensrommet, og er nå tilbake på jorda.

Historisk Nasa-landing kan gi svar på livets opp­rinnelse

Prøver fra romsonden Osiris-Rex har akkurat landet i ørkenen i Utah. Nasa håper prøvene kan fortelle oss hvordan livet på jorda begynte.

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.