Avslører IS' strategi for å bygge sin egen stat

Dokumenter avisen The Guardian har fått tilgang til viser hvordan terrorgruppen IS har tenkt å etablere en reell stat med regjering, utdanning og næringsvirksomhet.

Den islamske staten i Raqqa

STATSBYGGING: En IS-soldat forkynner dommen overfor en gruppe mennesker i Raqqa som er dømt for utroskap.

Foto: Uncredited / Ap

Gruppen som først og fremst er kjent som en brutal terrororganisasjon som halshugger vestlige journalister og tar religiøse minoriteter som slaver, har også en politisk strategi for hvordan det såkalte «kalifatet» i Irak og Syria skal fungere.

I juni i fjor erklærte ISIL et kalifat og skiftet samtidig navn til Den islamske staten.

Nå har den britiske avisen The Guardian fått tilgang til dokumenter som angivelig viser IS' strategi for å bygge opp en reell stat.

Statsforvaltning

Det 24 sider lange dokumentet som avisen har fått fra en ikke navngitt egyptisk kilde, beskriver blant annet hvordan IS skal etablere en statsforvaltning med ulike departementer.

I dokumentet, som skal være skrevet på sensommeren i fjor, omtales planer for utdanning-, helse-, handel- og kommunikasjonsdepartementer.

Dokumentet redegjør for hvordan de militære treningsleirene skal bygges opp. De regulære troppene skal trene for seg, mens krigsveteraner må inn til årlige repetisjonsøvelser for å holde seg oppdatert på våpenbruk og militær strategi.

Det er også beskrivelser av hvordan man skal indoktrinere og trene opp barnesoldater.

Barn skal få opplæring i bruk av lette våpen og «de mest begavede» vil bli satt til vakthold og patruljering.

Propagandavideoer fra IS den siste tiden har derimot vist barn som aktivt tar del i henrettelser av fanger.

Selvforsynt

Dokumentet viser også hvordan IS tar sikte på å bygge relasjoner med andre land, samtidig som de skal gjøre seg selvforsynt ved hjelp av olje og gassvirksomhet og etablering av fabrikker.

Den siste tidens vestlige offensiv mot terroristene har derimot rammet oljeeksporten til IS. Dette har igjen ført til at IS har måttet kutte soldatlønnen, heve skattene og øke avgiften på mobiltelefoni og internett, ifølge det britiske analyseselskapet IHS.

Jihad-forsker Aymenn Jawad Al-Tamim ved universitet i Oxford har gjennomgått 300 IS-dokumenter han har fått tilgang til det siste året. Han mener dokumentene viser at IS' hovedmål er å bygge en reell stat.

– IS er et prosjekt som ønsker å regjere, ikke å føre en endeløs kamp, sier Al-Tanim.

Må ikke undervurderes

General Stanley McChrystal som var øverstkommanderende for ISAF-styrken og med erfaring fra IS' forgjenger i krigen i Irak, sier dokumentet bør leses med interesse av beslutningstakere i Vesten.

– Hvis Vesten ser på IS som en stereotyp gjeng med psykopatiske drapsmenn, risikerer vi å undervurdere dem fullstendig.

Han peker på at ISs fokus på utdanning eller indoktrinering allerede fra barnestadiet og oppover gjør at man kan se likhetstrekk med Mao-regimet i Kina og andre bevegelser hvor man kun har sett toppen av isfjellet av langt mer organiserte aktiviteter.

SISTE NYTT

Siste nytt