Avslører hemmelige avhørsteknikker i det britiske forsvaret

Det britiske forsvaret har de siste årene utviklet avhørsteknikker som kan være i strid med internasjonal rett, skriver avisen The Guardian.

The Royal Courts of Justice, London

Neste måned skal en sak med påstått tortur opp i The High Court of Justice i London, en sentral britisk domstol som holder til i The Royal Courts of Justice i London.

Foto: Anthony M. / CREATIVE COMMONS

Forsvarspersonell har fått opplæring i metoder som blant annet å true og utmatte fanger, og å true dem til å være nakne. Teknikkene ser ut til å være i strid med Genèvekonvensjonene, ifølge den britiske avisen.

Materiellet som er brukt i opplæring har blitt utviklet i hemmelighet de siste årene.

Personell som skal avhøre skal ha fått beskjed om å fremprovosere ydmykelse, usikkerhet, stedløshet, utmattelse, usikkerhet og redsel hos fangene. I materiellet blir det foreslått hvordan avhørene kan oppnå dette.

«Få dem nakne»

En PowerPoint-presentasjon fra september 2005 instruerer om at fanger bør bli kledd nakne før de blir avhørt, skriver Guardian: «Få dem nakne», og «Hold dem nakne hvis de ikke følger ordre».

En annen manual fra samme tidsperiode råder avhørspersonell til å sette bind for øynene på fangene, for å sette dem under press.

I et treningsopplegg fra april 2008 foreslås det at fanger bør holdes under forhold som er fysisk ubehagelige, og at de bør trues. Utmattelse av fangenes sanser er lovlig, ifølge manualen, så lenge det finnes «godkjente operasjonelle grunner». Her oppfordres det også til å strippe klærne av fangene.

Ifølge nyere treningsmateriell er bind for øynene og ørene, samt «strips» av plast, essensielt utstyr for personell som skal drive med avhør i forsvaret. Mens fanger bør få lov til å sove eller hvile i åtte timer hvert døgn, trenger bare fire timer av søvnen å være uavbrutt, står det videre. Manualen foreslår at personell som avhører sier til fanger at de ikke får kommunisere med andre i det hele tatt, hvis de ikke svarer på spørsmål.

Kommer etter Wikileaks-avsløringer

Genèvekonvensjonene fra 1949 forbyr alle former for fysisk eller moralsk press, spesielt press brukt for å fremskaffe informasjon.

Avsløringene om avhørsteknikkene kommer etter at Guardian omtalte amerikanske militære dokumenter lekket til varslernettstedet Wikileaks. Dokumentene avslørte tortur, henrettelser og krigsforbrytelser fra krigen i Irak.

LES: Alt om Wikileaks-avsløringene

Det graderte britiske treningsmateriellet ble utarbeidet etter at Baha Mousa, en irakisk hotellresepsjonist, ble torturert til døde av britiske soldater i Basra i september 2003.

Noe av materiellet ble laget etter en britisk militær etterforskning om overgrep mot sivile irakere i januar 2008. Konklusjonen i etterforskningen var det ikke var systemtiske overgrep, selv om det fantes flere kritikkverdige saker.

Rettssak i London

Lekkasjen kommer samtidig som britisk militære fengslings- og avhørspraksis er gjenstand for stadig mer gransking.

Forrige måned rapporterte Guardian at britiske soldater er mistenkt for å stå ansvarlige for drap på irakiske sivile i tillegg til Mousa.

Neste måned skal en sak med påstått tortur opp i The High Court of Justice i London, en sentral britisk domstol.

Advokatene til mer enn 100 irakere, som ble holdt fanget og avhørt av britiske styrker mellom invasjonen i mars 2003 og april 2007, vil der hevde at det er bevis for at irakerne ble torturert systematisk.

Guardian skriver at retten trolig ikke er kjent med det siste treningsmaterialet for avhør som avisen har hatt tilgang til.

SISTE NYTT

Siste nytt