Hopp til innhold

– 400 ekstremister tjenestegjør i Tysklands hær

Den tyske militære etterretningstjenesten har avslørt at mange ekstremister, de fleste av dem fra det ytterste høyre, tjenestegjør i Bundeswehr.

Tyske soldater i Afghanistan

Medlemmer av Bundeswehr på basen i Kunduz i Afghanistan i mai i år.

Foto: KAY NIETFELD / Afp

I løpet av det siste året her Tysklands militære etterretningstjeneste MAD avslørt rundt 400 ekstremister, som har tjenestegjort eller vært ansatt i forbundshæren, sier MADs direktør, Ulrich Birkenheier, til radiostasjonen Deutschlandfunk.

Over 300 av dem var ekstremister fra det ytterste høyre, mens rundt 50 var islamister. De fleste av islamistene var tyskere som har konvertert til religionen.

Året før var det 40 ekstreme islamister, skriver Berliner Zeitung.

– Vi kan gang på gang konstatere, at forbundshæren er meget attraktiv for unge menn i alderen 18 til 25 år, fordi de i hæren finner en kommandostruktur og fordi bruk av våpen åpenbart er interessant for disse gruppene, sier Ulrich Birkenheier.

Vanskelig å sparke ekstremister

Til tross for at den militære etterretningstjenesten har klart å identifisere ekstremistene, kan det være vanskelig å få dem ut av hæren.

MAD-sjefen sier at for å avskjedige soldater må de ha bevis som holder i en rettssak og det kan være vanskelig å dokumentere ekstreme holdninger.

– Fakta er likevel: Det er ingen plass for ekstremister i forbundshæren. Dersom det er mulig, blir de sparket så fort de blir oppdaget, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Beate Zschäpe

Beate Zschäpe er den eneste gjenlevende fra nynazistgruppen NSU. De to andre hovedmedlemmene, Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt, tok sitt eget liv da politiet skulle pågripe dem for bankran. Her venter hun på at rettssaken mot henne skal starte i mai i år.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Holdt kontakt med nynazist skjult

Åpenheten rundt høyreekstreme i Bundeswehr er nye toner fra MAD, som tradisjonelt har holdt informasjon om dette hemmelig.

Omid Nouripour, som er partiet De grønnes sikkerhetspolitiske talsmann, mener at forbundshæren har et stort ansvar for å unngå ekstremister for opplæring i våpenbruk gjennom forsvaret.

Han viser til skandalen som er rullet opp rundt nynazistgruppen NSU, som i en årrekke klarte å holde seg i skjul til tross for at de drepte ni innvandrere og en politikvinne.

Den nynazistiske gruppen ble først avslørt da dens to mannlige medlemmer begikk selvmord etter et mislykket bankran.

Den militære etterretningstjenesten har fått hard kritikk fra politisk hold etter at de lot være å fortelle en undersøkelseskommisjon at de allerede i midten av 1990-årene holdt øye med et av medlemmene av nynazistgruppen.

– Derfor er det bra, at det nå er en økende følsomhet i forbundshæren for kampen mot ekstremisme, sier Omid Nouripour til nyhetsbyrået DPA:

SISTE NYTT

Siste nytt