Hopp til innhold

Avskjed til lyden av vuvuzela

Da Tysklands president Christian Wulff tok avskjed – i vanære – i går ble de militære fanfarene overdøvet av lyden av protesterende vuvuzelaer.

Video fe24226d-3b48-4fb4-8961-a0d2a9eba5ec.jpg

Avskjedsseremoni for Christian Wulff

Mange mente at presidenten helst burde snike seg ut døra av presidentkontoret, gitt alle avsløringene de siste månedene.

Presidenten, som var forbundskansler Angela Merkels håndplukkede presidentkandidat, knyttes til flere pengeskandaler, hvor han i sin tid som førsteminister i delstaten Niedersachsen privat dro fordeler av rike forretningsvenner.

Christian Wulff og kona Bettina

Christian Wulff og kona Bettina under æresseremonien i går kveld.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters

Til tross sterk kritikk og nye avsløringer, holdt han fast på presidentposisjonen. Det var først da den tyske påtalemakten bad om opphevelse av hans rettslige immunitet, at han selv forsto at det ikke lenger var mulig å utøve gjerningen slik det kreves, og trakk seg i forrige uke.

Pomp og prakt

Christian Wullf ender i historiebøkene ikke bare som den yngste som har innehatt presidentembetet, men også den som har hatt det kortest. Under to år var han Tysklands formelle nummer én.

Som avtroppende president hadde Wulff rett på en æresseremoni samt rett til livslang pensjon på 199.000 euro i året og betalt kontor, sekretær og sjåfør livet ut.

Mange har hevdet at en president som går av i vanære, bør frasi seg disse godene og at det ville være patetisk med en ærefull militær seremoni – som kun brukes når en forbundskansler, president, forsvarsminister eller svært høytstående offiserer skal takkes av.

Men Wullf, som etter press frasa seg retten til kontorgodene, holdt fast på at han skulle takkes av på vanlig vis.

Det skjedde i går kveld, utenfor presidentpalasset Bellevue.

Vel 160 av de 369 inviterte gjestene holdt seg unna i protest, ifølge avisen The Bild. Størsteparten av regjeringen og forbundskansler Angela Merkel var imidlertid til stede, det samme var lederne i Forbundsdagen.

På plass var også 250 demonstranter, som stjal mye av oppmerksomheten.

For da militærorkesteret fra Bundeswehr startet å spille den avtroppende presidentens ønskemelodier, blant annet «Over the Rainbow» og Beethovens «Ode to Joy» istemte 250 vuvuzelaer.

De tyske soldatene forsøkte taktfast å følge musikken og gjennomføre seremonien, med 100 år gamle ritualer fra det gamle Preussen - til medakkompagnement fra de afrikanske blåseinstrumentene.

Men en del av pomp- og praktstemningen var uvilkårlig brutt.

Også forsvarsministeren som forsvant uten mye ære igjen, etter avsløringer om plagiat i hans doktorgrad, Karl-Theodor zu Guttenberg, ble takket av på samme måte som Wullf for noen måneder siden.

Avskjedsseremoni for president Christian Wulff

Ritualene som brukes i de formelle avskjedsseremoniene har røtter tilbake til 1800-tallets Preussen.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Ønsker selv å velge president

Joachim Gauck, som overtar som president, skal formelt tre inn i embetet 18. mars.

Gauck er tidligere prest og borgerrettsaktivist fra det tidligere Øst-Tyskland og tilhører opposisjonen. Men etter at de to siste kristeligdemokratiske presidentene har gått av, av ulike årsaker, hadde forbundskansler Merkel knapt noe valg.

Gauck og Wulff var motkandidater for halvannet år siden, da Wulff – etter tre avstemninger – fikk nok stemmer til å få vervet. Flere medlemmer av regjeringskoalisjonen valgte da å ikke stemme på Wulff og avstemningene ble regnet som et nederlag for Merkel.

Etter den tyske forfatningen ligger det meste av makten hos forbundskansleren, mens presidentstillingen først og fremst er symbolsk.

Likevel, en ny meningsmåling viser at 80 prosent av de spurte mener at velgerne bør bestemme hvem som skal inneha også denne stillingen, gjennom direkte presidentvalg. Nå velges presidenten indirekte av den tyske forbundsforsamlingen.