NRK Meny
Normal

Avlyser valget i deler av Thailand etter aksjoner fra demonstranter

Demonstranter har boikottet valget i Thailand ved å blokkere valglokaler og hindre frakt av stemmesedler. Dermed er valget avlyst flere steder i landet.

En frustrert velger viser frem ID-kortet og skriker til politiet

En frustrert velger viser frem ID-kortet og skriker til politiet som hindrer henne i å avgi stemme. Grunnen er at valglokale er stengt på grunn av aksjoner fra demonstranter som tilhører opposisjonen.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / Afp

Det omstridte valget i Thailand er avlyst i fem provinser i landet og i tre av de 33 valgdistriktene i hovedstaden Bangkok på grunn av aksjoner fra opposisjonen.

Opposisjonen i Thailand boikotter valget og har hindret leveranser av stemmesedler til valglokalene i provinsene Phang Nga, Phattalung, Phuket, Songkhla og Trang, opplyser den statlige valgkommisjonen.

Valget er også avlyst i tre av de 33 valgdistriktene i hovedstaden Bangkok, fordi valglokalene er blokkert av demonstranter.

Soldater og politi voktet valglokaler

I resten av landet gikk valgavviklingen rolig for seg i morgentimene søndag, til tross for trusler om store demonstrasjoner fra opposisjonens side.

– Situasjonen er i det store og hele rolig og vi har ikke mottatt noen meldinger om voldsbruk denne morgenen, opplyser lederen for det nasjonale sikkerhetsrådet, Paradorn Pattanatabutr.

Tusenvis av soldater og politifolk voktet valglokalene for å hindre uro, som har kostet ti menneskeliv siden slutten av november.

Opposisjonen har krevd valget utsatt, men statsminister Yingluck Shinawatra holdt fast ved at det skulle avholdes.

(Artikkelen fortsetter)

Politifolk vokter et valglokale i Bangkok

Politifolk vokter et valglokale i Bangkok.

Foto: NICOLAS ASFOURI / Afp

– Vil invitere til demokrati

Med et sikkerhetsoppbud rundt seg stemte Yingluck ved et valglokale nord i Bangkok.

– I dag er en viktig dag. Jeg vil invitere det thailandske folk til å gå ut, stemme og opprettholde demokratiet, sa Yingluck mens hun ble heiet frem av støttespillere.

Yingluck er søster av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et militærkupp og flyktet i eksil i 2006. To år senere ble han funnet skyldig i maktmisbruk og korrupsjon og dømt til to års fengsel in absentia.

Den siste runden med politisk uro blusset opp da regjeringen i oktober foreslo et amnesti som også Thaksin ville ha kunnet nyte godt av.

Tusenvis av demonstranter gikk ut i gatene, ledet av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban.

Demonstrantene krevde regjeringens avgang og anklaget Yingluck for å være en nikkedukke for broren. Hennes svar var å skrive ut nyvalg.

(Artikkelen fortsetter)

Demonstranter som støtter opposisjonen aksjonerer i Bangkok

Demonstranter som støtter opposisjonen aksjonerer utenfor et valglokale i Bangkok.

Foto: Sakchai Lalit / Ap

Opposisjonsleder innblandet i korrupsjonsskandale

Vel vitende om at de har tapt hvert eneste valg siden 2001, er opposisjonen motstandere av nyvalg. De har i stedet krevd opprettelse av et ikke-valgt folkeråd, som skal lede landet i halvannet år fram mot neste ordinære valg.

Suthep har selv en broket fortid. Som landbruksminister var han i sin tid innblandet i en korrupsjonsskandale som bidro til at Det demokratiske partiet måtte gi slipp på regjeringsmakten.

I 2009 ble han kastet ut av nasjonalforsamlingen etter at det ble avslørt hvordan et medieselskap han var medeier i hadde sikret seg grunnlovsstridige pengebidrag fra staten.

Som visestatsminister satte han året etter inn tungt bevæpnet opprørspoliti mot Thaksin-tilhengere i Bangkoks gater. 87 mennesker ble drept og over 1.200 ble såret i gateslagene som fulgte, noe som førte til at Suthep har en drapssiktelse hengende over hodet.

Demonstranter som støtter opposisjonen i Thailand protesterer mot valget

Demonstranter som støtter opposisjonen i Thailand protesterer mot valget.

Foto: Sakchai Lalit / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt