NRK Meny
Normal

Avlyser toppmøte i EU – tviler på løsning i dag

EU har avlyst søndagens toppmøte for alle de 28 landene om Hellas. Samtidig fortsetter forhandlingene som planlagt blant stats- og regjeringssjefene i eurosonen, opplyser EU-president Donald Tusk.

Donald Tusk

EU-president Donald Tusk har avlyst dagens EU-toppmøte.

Foto: JOHN THYS / Afp

– Jeg har avlyst EU-toppmøtet i dag. Møtet mellom statslederne i eurosonen starter klokken 16 og varer til vi avslutter forhandlingene om Hellas, skriver Tusk på sin Twitter-konto søndag morgen.

Før toppmøtet blant de 19 stats- og regjeringssjefene holder finansministrene i eurosonen møte.

– Ingen avtale i dag

De klarte ikke bli enige lørdag kveld om å åpne formelle forhandlinger med Hellas om en tredje lånepakke til gresk økonomi, og må søndag prøve å finne ut hvordan grekerne kan bytte harde reformer mot flere lånemidler.

Søndag sier den slovakiske finansministeren Peter Kazimir, som er blant dem som er mest kritisk til Hellas, at det er lite sannsynlig med en avtale i dag.

– Det er ikke mulig å få til en avtale i dag, sier han.

Hans italienske kollega, Carlo Padoan, tviler også på en avtale søndag. Han sier de europeiske kreditorene ikke stoler nok på de greske lovladene om reformer.

– Vi vil fortsetter nå å jobbe for å få på plass vilkårene for å kunne starte forhandlinger, sa han for vei inn til søndagens møter med finansministrene i eurolandene i Brussel.

– Det blir ingen avtale i dag, sier Padoan.

Finland krever mer

Grekerne møter også motstand hos finnene. Finansminister Alexander Stubb mener tilbudet fra grekerne ikke er godt nok.

Alexander Stubb på euromøte

Finlands finansminister Alexander Stubb ankom eurosonens finansministermøte i Brussel søndag formiddag.

Foto: THIERRY CHARLIER / Afp

Finland skal være blant de mest skeptiske eurolandene i dragkampen om en tredje lånepakke til Hellas mot at grekerne forplikter seg til omfattende reformer. Ifølge finske medier har finansministeren fått så smalt forhandlingsmandat fra Riksdagen i Helsingfors at det i praksis utelukker en ny lånepakke.

– Ingen blokkerer en avtale, understreker Stubb.

– Men det som er lagt fram av grekerne, er ennå ikke nok. Vi trenger klare forpliktelser og bevis for at de vil gjennomføre, sier han om kravene til pensjons- og momsreformer og strukturelle endringer i gresk økonomi.

Finansministrene i eurosonen klarte ikke bli enige om å starte formelle forhandlinger med Hellas om en lånepakke lørdag, og fortsetter møtene søndag formiddag. Det blir også toppmøte for de 19 stats- og regjeringssjefene i valutasamarbeidet på ettermiddagen.

– Jeg har fortsatt håp, men jeg tror vi er langt unna de betingelsene vi trenger. Fra en til ti tror jeg vi står mellom tre og fire i prosessen. Vi gjør fremskritt, men er der ikke ennå, sier Stubb på vei inn til møte i Brussel.

Grekerne har bedt om en lånepakke på 53,5 milliarder euro over tre år. Men flere av eurolandene er skeptiske til reformprogrammet regjeringen i Aten har lagt frem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt