Hopp til innhold

Aviser i Uganda må stanse homohets

Homofile og lesbiske i Uganda kan feire en sjelden, men viktig seier etter at en domstol i Kampala har dømt avisen Rolling Stone for homohets.

Redaktør Giles Muhame i Uganda

Redaktør Giles Muhame og avisa Rolling Stone må betale erstatning for å publisert en liste over homofile.

Foto: MARC HOFER / Afp

Det vakte internasjonal oppsikt i fjor da avisen offentliggjorde navn og adresser på 100 personer de mente var homofile eller lesbiske. Avisen ble også felt for å ha oppfordret leserne til drepe dem.

Dommen fastslår at det er forbudt å henge ut homofile ugandere ved å publisere deres navn eller bilde i landets medier. Publiseringsforbudet gjelder alle medier i Uganda, skriver CNN.

Dommen sier at Ugandas ’sodomilov’ ikke kan brukes til å straffe individer som enten er, eller antas å være, homofile eller lesbiske. Den slår fast at homofile og lesbiske har samme rett til privatliv som alle andre, og at oppfordringen til drap er et angrep på grunnleggende rettigheter.

Tre saksøkere

Domstolsavgjørelsen kom etter at tre av de navngitte saksøkte avisen Rolling Stone for å ha publisert navn og bilder av 100 ugandere som avisen mente var homofile, deriblant de tre aktivistene, med oppfordringen «Heng dem».

Les mer:

De tre aktivistene som har saksøkt avisen hevdet i retten at de ble angrepet som en direkte følge av avisoppslagene.

Avisen må betale 1,5 million ugandiske shillinger (3800 kroner) i erstatning til hver av dem.

Denne avgjørelsen er oppsiktsvekkende i Uganda der homofile i dag kan straffes med inntil livsvarig fengsel.

Les: Dødsstraff mot homoseksuell omgang

– Det at vi også blir regnet som borgere av Uganda, gir oss tilbake litt av tilliten til vårt rettssystem sier Julian Onziema, leder av Sex Minorities Uganda Program til npr.org.

Har krevd mot

En av saksøkerne, Kasha Jacqueline, er svært glad for dommen, og sier at det har krevd mot å gå til dette søksmålet.

- Dommen viser oss at rettferdighet er mulig i denne verden og i Uganda. Vi er ofre for undertrykkelse. Fordi vi er som vi er, bruker mange oss som undertrykkelsesobjekter, men vi nekter å være stille, sier Jacqueline.

Ugandisk aviser hetser homofile

19. oktober ble 100 av «Ugandas mest kjente homser og lesber» listet opp med navn, adresser og bilder, ved siden av et banner der avisen hadde trykket oppfordringen «Heng dem».

Foto: Stringer / Ap

Den norske Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner siterer jusprofessor J. Oloka ved Makerere universitetet i Kampala som mener dommen er en advarsel til alle, fra ministre og prester til taxisjåfører, som tror de fritt kan begå overgrep, true og trakassere homofile og lesbiske uten å bli gjenstand for straffeforfølgelse.

- Dommen er også en vekker for mediehusene som har latterliggjort ytringsfriheten og grunnleggende prinsipper om ansvarlig nyhetsrapportering, mener jusprofessoren.

Vil trosse forbudet

Redaktøren i avisen Rolling Stone, Giles Muhame, var ifølge CNN overrasket over dommen. Han mener at retten har satt «et farlig eksempel» og at dette betyr at domstolen «promoterer homoseksualitet».

Muhame lover å fortsette å publisere lister over homofile, til tross for de rettslige konsekvensene. Han har nå anket dommen.

Muhame har tidligere uttalt at homoseksualitet er farligere enn røyking.

SISTE NYTT

Siste nytt