NRK Meny
Normal

Avis: Tyskland vurderer gresk «timeout» fra euroen

Ett av scenarioene Tyskland ser for seg for Hellas, er en midlertidig grexit der Hellas forsvinner ut av eurosamarbeidet i minst fem år, skriver avisen Frankfurter Allgemeine.

EU-SUMMIT/ Greek Prime Minister Alexis Tsipras Italian Prime Minister Matteo Renzi and German Chancellor Angela Merkel attend a European Union leaders summit in Brussels

I FORHANDLINGER: Hellas' statsminister Alexis Tsipras (t.v.), Italias statsminister Matteo Renzi og Tysklands statsminister Angela Merkel.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble var ikke overdrevent optimistisk da han ankom det han anså som «ytterst vanskelige forhandlinger» om Hellas lørdag.

Ifølge Frankfurter Allgemeine har det tyske finansdepartementet laget et notat med to scenarioer for Hellas. Enten forbedrer grekerne reformforslaget sitt for å få en ny låneavtale og skaffer til veie rundt 50 milliarder euro fra egen eiendom til å betale ned gjeld.

Pause fra euroen?

Eller så tar grekerne en «timeout» fra eurosamarbeidet. Det vil si en pause på minst fem år så landet kan restrukturere gjelden. Det siste alternativet tar imidlertid til orde for fortsatt EU-medlemskap og ytterligere europeisk bistand til veksttiltak og humanitære formål.

Greske regjeringskilder avviste umiddelbart at et slikt scenario var fremmet på lørdagens møte, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Det er et internt notat, det ble ikke delt ut på møtet, sier en eurokilde til AFP.

– Alt vi trenger etter fem års forhandlinger om hvordan Hellas kan forbli i euroen, er fem års forhandlinger om hvordan de kan komme seg inn igjen, sukker den greske kommentatoren Nick Malkoutzis på Twitter.

Finske medier melder lørdag kveld at Finland ikke vil stille seg bak å gi Hellas mer lån. Sannfinnene, som sitter i regjeringen, har truet med å felle regjeringen hvis Finland godkjenner en ny lånepakke, skriver YLE.

Spenning rundt reformforslag

Hellas har lagt frem et forslag til reformer som i praksis godtar mye av det som det greske folket sa rungende nei til under folkeavstemningen forrige helg.

Det hersker nå stor spenning rundt hva eurosonen og Hellas' kreditorer vil svare.

De 19 finansministrene i eurogruppen var lørdag ettermiddag samlet til et hastemøte om den greske krisen. Stemningen var forsiktig positiv, men noen var også skeptiske til reformforslaget. Tilliten til den greske regjeringen er lav hos flere ledere i eurosonen.

I morgen vil stats- og regjeringssjefene i eurosonen møtes i Brussel for å diskutere resultatet av dagens finansministermøte.

LES MER OM HELLAS:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt