Avis: Kims drepte halvbror var informant for CIA

Halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, Kim Jong-nam, som ble drept på flyplassen i Kuala Lumpur i 2017, skal ha vært informant for amerikanske CIA.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un hadde ikke kontakt med sin halvbror, Kim Jong-nam som ble drept i 2017

Nord-Koreas leder Kim Jong-un hadde ikke kontakt med sin halvbror, Kim Jong-nam som ble drept i 2017. Men halvbroren kan likevel ha hatt verdi for amerikanske etterretning som kilde og skal ha hatt forbindelse med CIA, hevder en kilde over for Wall Street Journal.

Foto: ????? / AP

Det opplyser en kilde med kunnskap om saken til den amerikanske avisa Wall Street Journal.

Ifølge avisas kilde var det en forbindelse mellom Kim Jong-nam og den amerikanske etterretningsorganisasjonen.

Kim Yong-nam skal ha hatt flere møter med agenter fra CIA, ifølge kilden.

Kim Yong-nam ble overfalt av to kvinner på flyplassen i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur 13. februar 2017 og fikk smurt nervegift i ansiktet. Han døde kort tid etter.

Attentat på flyplass

Kim Jong Nam

DREPT: Kim Jong-Nam, halvbroren til Nord-Koreas leder ble drept med nervegift på flyplassen i Kuala Lumpur.

Foto: Shin In-seop / AP

En av de to kvinnene, vietnamesiske Doan Thi Houng, erklærte seg skyldig i å ha skadd Kim Jong-uns halvbror, men hun erkjente ikke å ha drept han.

De to kvinnene har tidligere forklart at de trodde at de var med i en spøk med skjult kamera.

I mai i år ble begge de to kvinnene satt fri. Både Sør-Korea og USA har beskyldt Nord-Korea for å ha tatt livet av Kim Jong-nam.

Fire nordkoreanske er etterlyst for drapet og de er fortsatt på frifot.

Bildene som skal være fra overvåkingskameraet på flyplassen i Kuala Lumpur, viser angivelig det dødelige angrepet på nordkoreanske Kim Jong-nam. Sørkoreansk etterretning mener han ble drept med gift av nordkoreanske agenter på flyplassen i Kuala Lumpur.Bildene som skal være fra overvåkingskameraet på flyplassen i Kuala Lumpur, viser angivelig det dødelige angrepet på nordkoreanske Kim Jong-nam. Sørkoreansk etterretning mener han ble drept med gift av nordkoreanske agenter på flyplassen i Kuala Lumpur.

Bildene som skal være fra overvåkingskameraet på flyplassen i Kuala Lumpur, viser angivelig det dødelige angrepet på nordkoreanske Kim Jong-nam.

Uklare detaljer

Detaljene rundt relasjonen mellom Kim og CIA er svært uklare, der flere tidligere offentlige ansatte i USA har uttalt at Kim neppe ville ha hatt mye informasjon å komme med, ettersom han i årevis hadde bodd utenfor Nord-Korea, uten kontakt med maktnettverket i hjemlandet.

Samtidig har det blitt påpekt at Kim, som for det meste oppholdt seg i den kinesiske enklaven Macau, ganske sikkert var i kontakt med sikkerhetsapparatet sentralt i andre land, særlig Kina.

CIA ønsker ikke å kommentere saken. Heller ikke kinesiske myndigheter har benyttet anledningen til å si noe om påstandene.

SISTE NYTT

Siste nytt