Hopp til innhold

Avis: FBI lette etter dokumenter om atomvåpen hjemme hos Trump

FBI-agentene som ransaket Donald Trumps bolig skal ha lett etter dokumenter om atomvåpen, skriver The Washington Post.

Donald Trumps Mar-a-Lago-eiendom i Florida fotografert onsdag.

RANSAKET: Donald Trumps Mar-a-Lago-eiendom i Florida fotografert onsdag.

Foto: Steve Helber / AP

Ifølge avisas kilder er det dyp bekymring blant amerikanske tjenestemenn for hvilke dokumenter som kunne være i Trumps besittelse på eiendommen i Mar-a-Lago.

Avisa skriver at det ikke er klart om dokumentene FBI så etter dreide seg om amerikanske atomvåpen, eller om andre staters våpenarsenal. Det er heller ikke klart om slike dokumenter faktisk ble funnet.

Tirsdag ble Trumps eiendom Mar-a-Lago ransaket av FBI-agenter i forbindelse med etterforskningen av graderte dokumenter på avveier.

Justisministeren godkjente ransakelsen

Verken justisdepartementet eller FBI har til nå kommentert saken, men torsdag kveld norsk tid bekreftet justisminister Merrick Garland at han personlig godkjente beslutningen om å be en føderal rett om ransakelsesordren.

– Justisdepartementet tar ikke lett på en slik avgjørelse. Så langt det lar seg gjøre velger man mindre invaderende metoder, sier Garland i uttalelsen.

Han understreker at det var tilstrekkelig mistanke til å be en føderal domstol om lov til ransaking og at dette ble godkjent av retten.

Justisminister Merrick Garland

GODKJENTE: For første gang uttaler justisminister Merrick Garland seg om ransakingen av Trumps hjem.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Vil offentliggjøre dokumenter

Han ba torsdag kveld om at den føderale domstolen offentliggjør ransakingsordren og listen over beslag på grunn av den store interessen knyttet til saken.

Det er ikke kjent hvor lang tid retten vil bruke på å eventuelt frigi disse dokumentene.

Garland sier Trumps advokater mottok en kopi av ransakingsordren samme dag som aksjonen ble gjennomført, og at de var til stede på eiendommen mens FBI-agentene gjorde søk.

– Jeg vil understreke at alle amerikanere er underlagt loven, sier Garland.

Donald Trump sier i en uttalelse at hans advokater og representanter har samarbeidet fullt ut med FBI og at det er opprettet god kontakt.

Utenrikskorrenspodent i USA, Lars Os, forklarer: Eks-presidenten kjemper mot flere etterforskninger, Trump hevder han er uskyldig.

Utenrikskorrenspodent i USA, Lars Os, forklarer: Eks-presidenten kjemper mot flere etterforskninger, Trump hevder han er uskyldig.

Fordømte angrep

Trump og flere av hans republikanske støttespillere har anklaget president Joe Bidens justisminister for å bruke rettsvesenet som et politisk våpen mot ham.

FBI-direktør Christopher Wray advarte onsdag mot trusler fra sinte tilhengere av Donald Trump etter at ekspresidentens hus ble ransaket. Det har kommet mange slike trusler på nettet.

Garland reagerte også på kritikken FBI og justisdepartementet har fått i kjølvannet av aksjonen.

– Jeg vil ikke stå stille og se på at deres integritet blir urettmessig angrepet. Menn og kvinner i FBI og justisdepartementet er dedikerte, patriotiske tjenere, sier Garland.

SISTE NYTT

Siste nytt

Skyteepisode på mobiliseringssenter i Russland

Sjefen for eit russisk mobiliseringssenter i Sibir er kritisk skadd etter at ein mann gjekk inn og starta å skyte. Det melder fleire byrå.