NRK Meny
Normal

Avis: – Mueller etterforsker Trump

Spesialetterforsker Robert Mueller undersøker om president Donald Trump har prøvd å hindre etterforskningen om mulig Russland-kontakt, ifølge Washington Post.

Robert Mueller

Spesialetterforsker Robert Mueller skal ifølge Washington Post undersøke om president Donald Trump prøvde å hindre etterforskningen om mulig kontakt med Russland. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Foto: Evan Vucci / AP

Avisen viser til ikke navngitte tjenestemenn i saken.

Tidligere FBI-sjef Mueller ble i forrige måned utnevnt til å undersøke om Russland påvirket presidentvalget i fjor. Denne etterforskningen inkluderer nå om den amerikanske presidenten var involvert.

Washington Post skriver at komiteen som undersøker Russlands rolle under valget nå også etterforsker Trump direkte, og at presidenten ble satt under etterforskning etter at FBI-sjef Comey ble sparket.

– Et vendepunkt

Når spesialetterforsker Robert S. Mueller nå etterforsker Trump selv, markerer dét et vendepunkt i den ett år gamle etterforskningen av Russlands eventuelle innblanding i den amerikanske presidentvalgkampen, og hvorvidt det fantes et samarbeid mellom Trump-kampanjen og Kreml, skriver avisen.

Gruppen av spesialetterforskere leter også etter mulige bevis for økonomisk kriminalitet blant Trumps medarbeidere.

I januar mottok Trump forsikringer fra tidligere FBI-direktør James B. Comey, om at presidenten ikke skulle etterforskes. Tjenestemenn sier til Washington Post at dette forandret seg da Comey ble sparket.

Muellers spesialetterforskningsgruppe skal så sent som denne uka ha fått klarsignal fra fem personer som er garantert å få være anonyme, fordi de ikke har anledning til å diskutere forholdene i full offentlighet, skriver avisa.

Disse hevder at Daniel Coats, USAs nasjonale etterretningsdirektør, har takket ja til å bli intervjuet av Muellers etterforskningsgruppe.

Det samme skal gjelde NSA-leder Mike Rodgers, ifølge avisas kilder.

Det hvite hus har ikke selv kommentert opplysningene overfor Washington Post, men referer til Trumps personlige apparat.

Mark Corallo, en talsmann for Donald Trump, sier til CNN følgende om den påståtte FBI-lekkasjen:

– Den er sjokkerende, kan ikke unnskyldes og er ulovlig.

– Sparker ikke Mueller

Tidligere FBI-sjef James Comey, som fikk sparken av Trump 9. mai, vitnet nylig for Senatets etterretningskomité. Han hevdet da at han ble avsatt for å endre måten Russland-etterforskningen ble utført på.

Tidligere denne uken uttalte en venn av Trump, Christopher Ruddy, at presidenten vurderer å sparke spesialetterforskeren. Det ble avvist av Det hvite hus onsdag.

– Presidenten har rett til det, men han har ingen intensjon om å gjøre det, sa talskvinnen i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders.

I praksis kan ikke presidenten sparke Mueller selv, det er det bare visejustisminister Rod Rosenstein som kan gjøre. Men Trump kan avskjedige Rosenstein og utnevne en ny visejustisminister som vil gjøre slik han ønsker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt