NRK Meny
Normal

Støtter en demokrat for første gang på 75 år

For første gang på over 75 år gir avisen Dallas Morning News sin støtte til en demokrat i presidentvalget.

Hillary Clinton fra talerstolen i Tampa, Florida

Hillary Clinton sin erfaring blir trukket fram av Dallas Morning News som en av grunnene til at de nå gir sin støtte til Demokratenes presidentkandidat.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Det er ikke uvanlig for amerikanske aviser å gi sin støtte til en av presidentkandidatene. Det kom likevel som et sjokk for mange at avisen Dallas Morning News i delstaten Texas velger å gi sin støtte til Hillary Clinton.

«Ingen lett avgjørelse»

Donald Trump fra talerstolen i Virginia

Donald Trump blir ikke regnet som en seriøs kandidat av Dallas Morning News. Avisen er blant de største i delstaten.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Dette er første gang siden før andre verdenskrig at avisen har valgt å støtte en presidentkandidat fra Demokratene.

– Det er bare en seriøs kandidat i presidentvalget. Vi gir vår støtte til Hillary Clinton, skriver Dallas Morning News i dag.

Avisen fra «enstjernestaten» skriver at de har vært kritiske til måten Demokratenes presidentkandidat har håndtert en rekke utfordringer, men at hun i motsetning til Donald Trump har erfaring.

– Dette var ikke en lett avgjørelse. Denne avisen har ikke støttet en Demokrat til presidentembetet siden før andre verdenskrig, skriver avisen.

Laster Twitter-innhold

Ved kun et unntak siden andre verdenskrig har avisen ikke gitt sin støtte til en republikaner. Det var i 1964 da avisen var nøytral i valget mellom Lyndon B. Johnson og Barry Goldwater, skriver Politico.

– Trump er ikke en republikaner

Tidligere har avisen gått ut på lederplass og kritisert Donald Trump. En leder som ble publisert i går kritiserer presidentkandidaten for en rekke mangler.

– Trump er ikke en republikaner og absolutt ikke konservativ. Han har vist en autoritær retning som burde sjokkere, og hans åpne beundring av Vladimir Putin er alarmerende, skriver Dallas Morning News i lederen som ble publisert i går.

Avisen skriver at den republikanske kandidaten «spiller på frykt og fremmer rasisme, kvinnehat og fremmedfrykt».

Delegat fra Texas holder opp et skilt på landsmøtet i Cleveland, Ohio

Delstaten Texas symboliserer en av USAs mest konsoliderte stater når det gjelder valgutfall. Derfor kom det som et sjokk at avisen fra Dallas gir sin støtte til Hillary Clinton.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Republikansk delstat

Ted Cruz, senator fra Texas, fra talerstolen på landsmøtet i Cleveland

Senator Ted Cruz fra Texas har også valgt å ikke gi sin støtte til Trump, men han har heller ikke gitt sin støtte til Clinton.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

Texas er historisk en sterk republikansk delstat. Ved ni av de siste presidentvalgene har staten stemt på den republikanske presidentkandidaten. 38 av delstatens valgmenn utgjør 14 prosent av de 270 som kreves for å vinne valget 8. november.

Delstaten har også hatt republikanske guvernører helt siden 1995. Texas har heller ikke hatt en senator som ikke var republikansk siden 1993.

Det er vanlig for amerikanske aviser å gi offentlige støtteerklæringer til en av presidentkandidatene når det nærmer seg valgdagen. Det er likevel uklart hvor stor påvirkning slike støtteerklæringer kan ha.

En undersøkelse utført av PewResearchCenter i sammenheng med valget i 2008 viste at 69 prosent av dem som ble spurt mente at lokale avisers oppfatning ikke utgjorde noen forskjell for hvem de stemte på.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt