Hopp til innhold

– Avlyttet telefonen til pårørende etter London-bombingen

Den britiske avisa News of the World skal ha avlyttet telefonene til pårørende etter London-bombene i 2005.

Rebekah Brooks

Administrerende direktør Rebekah Brooks i News International må svare for alvorlige anklager om telefonavlytting utført av journalister i avisa News of the World.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Vrakrester etter London-bombene

Vrakrester etter London-bombene.

Foto: MAX NASH / AP

News of the World skal ifølge avisa The Guardian ha sniklyttet til telefonsvareren til pårørende etter London-bombene i 2005. Avisa skal ha brukt en privatetterforsker for å avlytte telefonene.

Kontakter pårørende

Scotland Yard er i gang med å kontakte pårørende for å advare om at avisa har brukt dem.

Graham Foulkes, faren til et av ofrene etter London-bombene, bekrefter overfor Sky News at han har blitt kontaktet av Scotland Yard angående avlyttingen.

Politiet skal ha fortalt Foulkes at mobilnummeret, nummeret til fasttelefonen, og adressen hans ble funnet på kontoret til privatetterforskeren ansatt av News of the World.

Avlyttet 13 år gammel jente

Avisa skal også ha lyttet til meldinger på 13 år gamle Milly Dowlers telefonsvarer etter at hun forsvant i 2002.

Milly Dowler

Milly Dowler forsvant i 2002, og ble funnet drept et halvt år senere.

Foto: Ap

Da telefonsvareren ble full, skal journalistene til og med ha slettet flere meldinger for å gi plass til nye. Dette skal ha forledet jentas pårørende og politiet til å tro at hun fortsatt var i live.

Seks måneder senere ble jenta funnet drept.

Massiv fordømmelse

Avsløringene har utløst massiv fordømmelse av News of the World, som er under etterforskning for omfattende avlytting av mobiltelefoner i Storbritannia.

– Hvis dette er sant, er det en virkelig forferdelig handling og en virkelig forferdelig situasjon, sier statsminister David Cameron, som oppfordrer politiet til å legge all sin tyngde inn i etterforskningen av saken.

Kvalmende

Rebekah Brooks, som var redaktør i News of the World i 2002, og som i dag leder eierselskapet, Rupert Murdochs News International, sier de nye beskyldningene mot avisa er «kvalmende» og «utrolige».

– Hvis dette viser seg å være sant, kan jeg love at de kraftigste skritt vil bli tatt, sier Brooks.

Les også: Kate Middletons telefon trolig hacket

Dømt til fengselstraffer

2007 ble to av avisens medarbeidere dømt til fengselsstraffer for å ha drevet ulovlig avlytting av telefonsvarerne til kjendiser, kongelige og høytstående politikere.

LES: Flere pågrepet i britisk hackingsak

Saken vakte stor oppsikt i Storbritannia og førte blant annet til at statsminister David Camerons pressesjef Andy Coulson trakk seg. Coulson var redaktør i News of the World fra 2003 til 2007, på den tiden avlyttingen fant sted.


SISTE NYTT

Siste nytt