Avhører gamle vitner på nytt

Det lokale politiet i Cebu etterforsker på nytt gamle spor i barnedrapssaken på Filippinene. I mellomtiden må nordmannen Sven-Erik Berger og hans filippinske forlovede sitte minst én uke til i varetekt under kummerlige vilkår.

Video Nordmann i Filipinnene må sitte inne minst en uke til

På onsdag fikk nordmannen Sven-Erik Berger og hans filippinske forlovede beskjeden de fryktet.

Det lokale politiet skal nå ta nye avhør av tre menn som hevder å ha sett kidnapperne og bilen som ble brukt under kidnappingen av seks år gamle Ellah Joy, skriver lokalavisen Cebu Daily News.

Mennenes vitnemål har vært tilgjengelige for politiet ved et tidligere tidspunkt, men ble nedprioritert til fordel for vitnemålene til skolebarna.

Det skal blant annet ikke ha blitt laget noen polititegninger basert på vitnemålet til de mannlige vitnene.

Fantomtegning av mulige gjerningsmenn i Cebu-saken

Denne polititegningen som satte det norskfilippinske paret under mistanke, er basert på beskrivelsene til skolebarna som skal ha vært vitne til kidnappingen.

Foto: Filippinsk politi

Ellah Joys bestemor, Adelaida Caparida skal være 100 prosent sikker på at Berger og Esdrelon er ansvarlig for drapet av barnebarnet.

– Vi stoler på politiet som gjør sitt beste for å hjelpe oss. Berger og Esdrelon ble utpekt som de skyldige av barn som er mer sannferdig enn eldre personer, sier Caparida til Cebu Daily News.

Slipper ikke ut, til tross for alibi

De siste ti nettene har det norskfilippinske paret sovet på en liten kontorsofa og en enkeltmadrass under elendige hygieniske forhold.

På onsdag fikk dataingeniøren fra Kongsberg, Sven-Erik Berger og hans filippinske forlovede Karen Esdrelon beskjeden de hadde verget seg for å høre.

De må sitte i varetekt fram til tirsdag 1. mars, for da blir det nye forhandlinger i retten.

– Man blir skuffet hver gang, men det er bare å smøre seg med tålmodighet litt til, sa en tydelig skuffet Berger til NRK.

– Innviklet rettslig prosedyre hindrer at de blir satt fri, sier NRKs korrespondent i Cebu, Anders Magnus.

Han forteller at rettsprosessen kan ta mye lenger tid før paret eventuelt blir erklært uskyldige. Det til tross for at det nasjonale politiet (NBI) har bekreftet deres alibi for tidspunktet Ellah Joy ble kidnappet utenfor skolen sin.

Prestisjekamp for lokalpolitiet

Nyheten om at etterforskerne nå undersøker gamle spor i saken, kommer i kjølvannet av oppsigelsen til politisjef Erson Digals på mandag.

Diagals som ledet etterforskningen, fikk sparken av Cebus guvernør Gwendolyn Garcia, som var misfornøyd med hans innsats.

Det lokale politiet har tidligere fått mye kritikk for etterforskningen, blant annet for å ha unnlatt å sjekke ut det norsk-filippinske parets alibi for drapstidspunktet.

Dette ble ikke undersøkt før det nasjonale politiet (NBI) koblet seg på etterforskningen.

Fristene for løslatelsen av paret har vært utsatt flere ganger og NRKs Anders Magnus mener at dette er en prestisjekamp fra lokalpolitiets side.

– Politiet på øya har ingen andre mistenkte. Dette er en prestisjekamp og en kamp om prosedyrer, sier Magnus.

SISTE NYTT

Siste nytt