Avhopper: Skolejentene lokket av IS

De tre britiske skolejentene, som rømte hjemmefra og sluttet seg til IS, ble lokket av eksperter på sosiale medier i Raqqa, hevder avhopper.

Tenåringsjenter på vei til Syria

De tre britiske tenåringene ble filmet da de gikk igjennom sikkerhetskontrollen på Gatwick-flyplassen i London før de fløy til Tyrkia. De er nå trolig i Raqqa i Syria.

Foto: Metropolitan Police

Opplysningene kommer fra en kvinne som kaller seg Um Asmah, og som ifølge Sky News hadde en sentral rolle i terrororganisasjonen IS.

Hun hoppet av for få dager siden, og forteller at jobben hennes var å introdusere rekrutter til et liv hos det strenge og brutale IS-regimet.

I et intervju med Sky sier kvinnen at hun var veldig overrasket over hvor naive de tre jentene var.

Jentene som nå trolig befinner seg i den syriske byen Raqqa, rømte fra England i februar. Overvåkningskameraer filmet de tre tenåringene da de gikk om bord i et i Turkish Airlines-fly fra London Gatwick til Istanbul.

Britisk politi og jentenes foreldre har appellert til døtrene, som er 15 og 16 år gamle om å komme hjem, men til liten nytte.

IS i Raqqa

1. april i år la en militant nettside ut dette bildet av en IS-kriger som snakker med en parfyme-selger på gaten i Raqqa. IS har opprettet et slags velferdssystem for å hjelpe de mange jihadistene som har reist til byen, skriver nyhetsbyrået AP.

Foto: Uncredited / Ap

Trenes opp

Den 22 år gamle avhopperen sier jentene virket glade, men at de ikke var forberedt på et liv kontinuerlig tildekket med slør.

– En av jentene skal ha vist ansiktet til en sjåfør, og ble umiddelbart satt på plass og gitt en lekse, forteller hun.

Um Asmahs oppdrag var å overlevere jentene til en base i Raqqa hvor de nå trenes opp til «spesialoppdrag» for IS.

Hun tviler på at jentene har blitt giftet bort til IS-krigere, med mindre de har et ønske om det. Avhopperen tror heller ikke jentene noen gang kan reise hjem.

– Det er mer sannsynlig at de dør i Irak eller Syria.

IS i Raqqa

Medlemmer av IS maler en statue i sentrum av Raqqa. Byen er IS' administrative sentrum.

Foto: Uncredited / Ap

Lokker ungdom

Sky skriver at de har sett bilder av hovedkvarteret hvor IS lokker til seg frivillige, og hvor de produserer propaganda – stedet beskrives som en internettkafe hvor fremmedkrigere jobber på skift for å påvirke unge mennesker fra ulike steder i verden.

Um Asmah sier IS har et velorganisert lokke-system som kan blinke seg ut sårbare ungdommer, som de tre britiske jentene.

– IS er ikke dumme. De har utdannede folk som vet hvordan de skal påvirke og manipulere folk. De har sine metoder for å lokke til seg utlendinger, sier hun.

Avhopperen som nå er på flukt, sier det er umulig for henne å returnere, og at hun frykter for at IS skal finne henne.

– Jeg er en forræder og en vantro. Jeg er redd hver dag, hvert minutt og er redd for å møte folk.

I mars uttalte britisk politi at rundt 60 jenter og unge kvinner har reist til Syria fra Storbritannia. Av de 22 som reiste i fjor, var 18–20 år eller yngre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt