NRK Meny
Normal

Avgjørende valg i gang

I USA har valglokalene åpnet i Ohio og Texas. Hillary Clinton må vinne i begge statene for å henge med i kampen mot Barack Obama. De siste meningsmålingene har gitt henne en  liten oppmuntring.

Clinton er i medvind og hilser til tilhengerne

Clinton hilser til tilhengerne foran de svært spennende nominasjonsvalgene i Ohio og Texas.

Foto: Elise Amendola / AP

Ifølge Reuters meningsmåling som ble offentliggjort i dag, har Hillary Clinton tatt en knapp ledelse over Barack Obama i Texas med 47 mot 44 prosent, mens hun ligger hun likt med rivalen i Ohio der begge har 44 prosent.

SE VIDEO: VALGVIND I CLINTONS FAVØR

Barack Obama har så langt de fleste delegatene, men Clinton er ikke slått og kjemper innbitt for sitt politiske liv.

Clinton i siget

I den forrige målingen hadde Obama en ledelse på 3 prosentpoeng i Texas og 2 prosentpoeng i Ohio, og i de siste ukene har Clinton hamret løs på sin erkerival med anklager om at han ikke er egnet til å være øverstkommanderende, og med kritikk for hans holdning til frihandelsavtalen NAFTA.

NAFTA er svært upopulær i Ohio, der mange mener avtalen har ført til at mange industriarbeidsplasser er flyttet til utlandet.

Clintons argumenter ser ut til å ha kostet Obama støtte blant hvite og spansktalende menn, mener John Zogby, som leder meningsmålingsinstituttet Zogby International.

Clinton vinner stemmer blant hvite og spansktalende menn, og mye tyder på at de mange kritiske spørsmål hun har rettet til Obama, gir uttelling, mener han.

Meningsmålinger Texas, Demokratene

Meningsmålinger Texas

Hillary Clinton

Barack Obama

Reuters/C-Span/Zogby

47 %

44 %

Rasmussen

47 %

48 %

InsiderAdvantage

49 %

44 %

PPP

50 %

44 %

SurveyUSA

48 %

49 %

WFAA/Belo Tracking

46 %

45 %

M-D/Star-Telegram

45 %

46 %

Gjennomsnitt alle målinger

47,4 %

45,7 %

Flere vet ikke

Et annet trekk ved målingene de siste dagene er at vet ikke-gruppen vokser. I Ohio er det nå 8 prosent som sier de ikke har bestemt seg, og tallet er nesten like høyt i Texas.

Det er Obama som taper på at flere velgere ikke har bestemt seg, noe som langt på vei skyldes at det rettes stadig flere spørsmål til ham, sier Zogby.

Den anerkjente valgforskeren peker på at Clinton har fremgang blant velgere i Texas som nettopp har gjort seg opp en mening.

Alt tyder på at valgvinden nettopp nå blåser i Clintons favør, mener Zogby, men ekspertene peker på at Clinton helst bør vinne både Texas og Ohio med meget klar margin for å kutte inn på ledelsen som Obama har sikret seg etter supertirsdagen 5. februar.

Meningsmålinger Ohio, Demokratene

Meningsmålinger Ohio

Hillary Clinton

Barack Obama

Reuters/C-Span/Zogby

44 %

44 %

Rasmussen

50 %

44 %

Suffolk

52 %

40 %

PPP

51 %

42 %

Survey USA

54 %

44 %

Ohio Poll/Univ of Cin.

51 %

42 %

Quinnipac

49 %

45 %

Gjennomsnitt alle målinger

50,1 %

43,0 %

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt