NRK Meny
Normal

Nord-Korea avfeier rykter om kirurgi

Nord-Korea avviser «skitne» medieoppslag og rykter om at landets unge leder har latt seg operere for å ligne mer på farfaren og landets store leder Kim Il-sung.

Kim Il-Sung og Kim Jong-Un

Sørkoreanske medier mener den unge nordkoreanske lederen er mistenkelig lik farfaren sin.

Foto: Ed Jones / Afp

Ifølge hardnakkede rykter og mediespekulasjoner skal det at Kim Jong-un ligner farfaren sin ikke være 100 prosent naturlig. Og den nordkoreanske lederens tendens til å kle seg, klippe seg og å oppføre seg på samme måte som landets store leder, har vært med på å bidra til rykteflommen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Nå har myndighetene i Pyongyang sett seg lei på disse medieoppslagene.

– Avskyelig

– De falske rapportene, skrevet av fiender, er avskyelige handlinger som partiet, staten, hæren og folket ikke kan tolerere, skriver det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået (KCNA) i en kommentar.

Byrået mener at ideen om at Kim, som er i slutten av 20-årene, skulle ha lagt seg under kniven, ikke er til å forestille seg. Oppslagene blir tilbakevist som venstrehåndsarbeid, laget av søppelmedier.

Mens de nordkoreanske kommentatorene konsentrerer seg om oppslag i sørkoreanske aviser, ser det ut til at det er omtale i kinesiske medier som har framprovosert raseriet, melder AFP videre.

Kinesisk lokalt TV siterer en diplomatkilde, som på et privat besøk i Pyongyang skal ha snakket med en statlig ansatt som skal bekreftet operasjonsryktene.

– De sårer æren

Pyongyang nevner de kinesiske oppslagene, men er krassere i omtalen av sørkoreanske aviser.

– De som sårer æren til lederskapet i nasjonen, skal ikke forvente nåde eller overbærenhet. Tiden vil med tydelighet vise hvilken pris dette menneskelige pakket som tjener de sørkoreanske forræderne og slaver av kapitalen, må betale, heter det.

Kim Il-sung, som døde i 1994, vekker fremdeles nesten religiøse følelser i mange nordkoreanere.

(Saken fortsetter under bildet)

Statue av Kim Il-sung

En gruppe nordkoreanere foran statuen av Kim Il-sung.

Foto: David Guttenfelder / AP

Offisielt blir han kalt «Den store leder» og er titulert landets «Evige president». Fødselsdagens hans er en nasjonal fridag.

Det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, har også tilbakevist rapporten fra det kinesiske lokal-TV. Byrået siterer ikke mindre enn to korrespondenter som også tilbakeviser operasjonsryktene.

Det ble pinlig for kineserne i november, da avisen til det kinesiske kommunistpartiet ikke skjønte humoren til satireavisen «The Onion» og refererte at Kim Jong-un var kåret til verdens mest sexy mann.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt