NRK Meny
Normal

Avbryter søket på Costa Concordia

Redningsmannskapene, som leter etter savnede etter båtforliset utenfor Italia, har måttet avbryte arbeidet etter at skipet rørte på seg.

Costa Concordia

Dykkerne måtte avbryte søket onsdag morgen fordi det havarerte cruiseskipet Costa Concordia beveget på seg.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Dykkere har jobbet febrilsk med å finne de mer enn 20 personene som er savnet etter det dramatiske båtforliset utenfor kysten av Italia.

Av sikkerhetsgrunner måtte søket avbrytes ved nitiden onsdag morgen etter at det havarerte og halvdruknede cruiseskipet på 114.000 tonn begynte å bevege på seg. Da hadde søket pågått hele natta.

Video Frykter at Costa Concordia vil knekke

NETT-TV: Frykter at Costa Concordia vil knekke.

– Instrumentene våre indikerer at skipet har beveget på seg. Vi undersøker nå om skipet har stabilisert seg igjen, slik at vi kan fortsette. Slik det er nå, tør vi ikke nærme oss skipet, sier talsmann Luca Cari, ifølge AFP.

Costa Concordia

Dykkere har sprengt seg inn i det havarerte skipet for å lete etter de savnede.

Foto: STR / Afp

Frykter at skipet synker til bunns

NRKs reporter på havaristedet, Øyvind Nyborg, sier at en av redningsmannskapene på stedet har blitt lettere skadet, og at dette er en av grunnene til at arbeidet nå er stanset.

Det har vært fryktet at skipet vil skli av klippen det har støttet seg til. Det vil i så fall kunne synke ned til 70 meters dyp, og store mengder olje kan lekke ut. Et annet scenario er at skroget flerres ytterligere opp. Rederiet prøver å rette opp skipet ved hjelp av oppblåsbare bøyer og taue det bort.

Nyborg sier at det akkurat nå gjøres klar til å tømme skipet for 2300 tonn råolje.

– I tillegg rommer skipet noen hundre tonn dieselolje, som også må bort. Akkurat nå venter man på tillatelse fra det italienske kystverket til å bore hull i skroget for å komme inn til de mange tankene som råoljen er lagret i, sier Nyborg.

Han sier at selve oljepumpinga ikke starter før fredag. På samme tid er det meldt dårlig vær i området.

Fortsatt nærmere 24 savnet

Søket etter de savnede har vært konsentrert rundt den delen av fartøyet som er opp mot 18 meter under vann. Redningsmannskaper har flere steder sprengt hull i skroget for å ta seg inn i de delene av skipet som er utilgjengelig.

Tirsdag ble fem nye døde personer funnet, og antall bekreftede omkomne er nå 11. Det anslås at 24 er savnet. Blant de savnede er det 12 tyskere, seks italienere, fire franskmenn, to amerikanere, samt en ungarer, inder og peruaner.

Kaptein Francesco Schettino blir arrestert av politiet

Kaptein Francesco Schettino arresteres her av politiet. Han er nå plassert i husarrest i påvente av en eventuell tiltale.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Håpet svinner

Men ettersom tiden går, svinner håpet om å finne noen av de savnede i live. Eksperter mener at sjansen for å overleve er liten – fem dager etter at Costa Concordia gikk på grunn. Det kan finnes luftlommer i skipet hvor overlevende har samlet seg, men i de delene av skipet som er delvis under vann, vil den lave vanntemperaturen gjøre forholdene ulevelige.

Den utskjelte kapteinen på Costa Concordia, Francesco Schettino, er nå Italias mest forhatte mann, slår avisa Corriere della Sera fast på sin forside.

Kapteinen slapp i natt ut av fengsel, men er plassert i husarrest. Han risikerer tiltale for uaktsomt drap, og om han blir dømt, kan han få 12 års fengsel. Også kolleger kritiserer Schettinos framferd til havs, og omtaler ham som en våghals .

– De fastboende på øya, som jeg har snakket med, sier at kapteinen er persona non grata (uønsket, red.anm.), sier Nyborg.

Schettino har forsvart seg selv med at han ville koordinere redningsarbeidet fra land. Han har også sagt at han ikke forlot skipet, men falt i vannet og kunne ikke komme seg om bord igjen. En lydlogg som er publisert, viser tydelig hvordan en kystvaktkaptein beordrer Schettino til å komme tilbake til skipet, fordi det fortsatt var mange passasjerer om bord.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt