Normal

Australsk parlament fordømmer Trump: – Han er en motbydelig snegl

Parlamentet i Australias mest folkerike delstat har vedtatt å fordømme uttalelsene til Donald Trump ved hjelp av en noe uvanlig formulering.

Forslaget ble fremmet av parlamentsmedlemmet Jeremy Buckingham fra partiet De Grønne i overhuset i parlamentet i delstaten New South Wales torsdag.

Uttalelsen Buckingham ville ha godkjent var delt i tre:

  • – A: Dette huset fordømmer de kvinnediskriminerende og hatefulle kommentarene fra den republikanske presidentkandidaten Donald Trump om kvinner og minoriteter, deriblant kommentarene som ble kjent i helga, som helt tydelig beskriver seksuelle overgrep.
  • – B: Reflekterer over den splittende og destruktive innvirkningen hatefulle uttalelser fra politiske kandidater og folkevalgte har på samfunnet vårt.
  • – C: Huset er enig med dem som har beskrevet Donald Trump som en motbydelig snegl som ikke er skikket til embetet.

Dersom noen hadde protestert på uttalelsen, ville den ha blitt strøket fra parlamentets dagsorden.

Det var det imidlertid ingen som gjorde, og dermed ble uttalelsen registrert som enstemmig vedtatt av overhuset.

– Det er kjempefint at hele spekteret av australsk politikk, fra konservative til liberale, er enige om at Donald Trump er en motbydelig snegl og helt uskikket til jobben, sier Buckingham i en uttalelse torsdag ettermiddag.

– Det er helt klart at alle fornuftige og anstendige mennesker opplever Trumps oppførsel som avskyelig, og at verden håper at amerikanske velgere avviser hatpolitikken hans, fortsetter han.

  • Les også:
Trump sier i klipp fra 2005 at du får gjøre hva du vil når du er en stjerne.

VIDEO: Trump har beklaget uttalelsene som ble kjent i helga.

– Unødvendig

Australias handelsminister Steve Ciobo er ikke spesielt fornøyd med uttalelsen, som han mener skader forholdet til USA.

– Jeg tror ikke dette fremmer noen som helst sak, og for å være helt ærlig er det litt unødvendig, sier Ciobo til ABC News.

Opposisjonslederen i Australia, Bill Shorten, har tidligere kalt Trump «fullstendig sinnssyk».

– Gjennom sine egne ord og handlinger har han bekreftet det millioner både i og utenfor USA har fryktet: Han er fullstendig uegnet til å være leder av den frie verden, sier han.

Australske politikere har i mange år forholdt seg nøytrale til amerikanske valgkamper, og statsminister Malcolm Turnbull har kritisert Shorten for å fornærme amerikanere. Han er likevel ikke imponert over Trumps uttalelser om kvinner.

– De fortjener helt klart den universelle fordømmelsen de har fått, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt