Hopp til innhold

Australiere vil ha Krekar utlevert

Den australske journalistunionen vil ha mulla Krekar utlevert og etterforsket i Australia for drap og krigsforbrytelser.

Krekar
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Norge framstår som en slags frihavn for terrorister i australske medier. I en artikkel i avisen The Australian lørdag gikk frustrerte mediefolk i landet ut og ba om at mulla Krekar skulle bli utlevert til Australia, melder Aftenposten .

Selvmordsbomber

Bakgrunnen er en hendelse i 2003, hvor en selvmordsbomber tok livet av den australske kameramannen Paul Moran da han var på oppdrag for det nasjonale fjernsynsselskapet ABC i Kurdistan i det nordlige Irak.

Terroristen var sendt ut på oppdrag fra Ansar al-Islam, ledet av mannen som i Norge er kjent som mulla Krekar. Krekar skal ha skrytt av at det var han som etablerte selvmordsskvadronen som drepte Moran.

Riksadvokaten

Denne uken har den australske journalistunionen – Media, Entertainment and Arts Alliance, MEAA – skrevet brev til riksadvokaten og bedt om at det australske, føderale politiet, AFP, skal iverksette en etterforskning.

Grunnen er at australske myndigheter har bestemt seg for på etterforske drapene på dem australske journalister i Øst-Timor i 1975.

Krekar har tidligere rettferdiggjordt for drapet på den australske frilansjournalisten i et intervju med kringkastingsselskapet ABC.

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.