NRK Meny
Normal

Avviser at skogbrannene skyldes klimaendringer

Brannsjefen i den australske provinsen New South Wales frykter at dagens værmeldinger vil føre til at flere liv går tapt, mens statsminister Tony Abbott sier at brannene ikke har noe med klimaendringer å gjøre.

I Australia frykter brannmannskapene at menneskeliv vil gå tapt i de enorme skogbrannene. Været har blitt verre den siste tiden, og brannene blir større.

Se bildene fra brannene i Australia

Sol over Sydney

Røyken fra skogbrannene over Sydney får solen til å minne om månen.

Foto: Rick Rycroft / AP

Værmeldingene fra Sørøst-Australia tyder på at onsdag kan bli den verste dagen så langt i de enorme skogbrannene som herjer vest og nordvest for Sydney.

Værmeldingene går ut på temperaturer midt på 30-tallet, lav fuktighet og kraftige vinder, med opptil 100 km/t i kastene. I tillegg meldes det om muligheter for lynnedslag som kan antenne nye branner.

– Det kan ikke bli verre enn dette, sier sjef for brannvesenet i New South Wales (NSW), Shane Fitzsimmons.

Han sier at det nå totalt er 71 skogbranner i New South Wales rundt Sydney. Av dem er 29 ute av kontroll.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NASA-bilde av skogbranner

Satellittbilde av skogbrannene i New South Wales tatt mandag 21. oktober viser tydelig de enorme røykskyene. Siden bildet ble tatt har brannene vokst i omfang.

Foto: NASA

Avviser klimaendringer

Australia har opplevd en rekordvarm vår med uvanlig tørt vær over det meste av kontinentet.

Tony Abbott

Tony Abbott overtok som statsminister i Australia etter parlamentsvalget 7. september.

Foto: Firdia Lisnawati / AP

Det har også ført til at skogbrannsesongen har startet langt tidligere enn normalt. Skogbrannene som nå herjer sørvest i landet er de verste på nesten 50 år.

FNs klimasjef Christiana Figueres sa tirsdag at selv om brannene vest for Sydney ikke kunne knyttes til global oppvarming, så var det «absolutt» en sammenheng mellom skogbranner og temperaturstigninger.

– The World Meteorological Organization har ikke bevist en direkte sammenheng mellom denne brannen og klimaendringer – hittil. Men det som er helt klart er at det er stadig fler hetebølger i Asia, Europa og Australia, at disse vil fortsette å øke i intensitet og styrke, sa Figueres.

Uttalelsene hennes fikk Australias ferske statsminister Tony Abbott til å reagere kraftig.

Abbott, som selv har vært med i det frivillige brannvesenet i NSW i en årrekke, tok over som statsminister etter valget i Australia i september.

Under valgkampen var en av hans viktigste saker å avvikle en skatt på CO2-utslipp og han har vært regnet som klimaskeptiker, ikke minst fordi han har omtalt forskning om klimaendringer som «fullstendig vås».

- Klimaendringene er reelle, som jeg ofte har sagt og vi må innføre sterke tiltak mot det. Men disse brannene skyldes med sikkerhet ikke klimaendringer, de er bare en funksjon av livet i Australia, sa Abbott onsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Colin Smith ser på husrestene

Colin Smith ser på restene av familiens hus som ble tatt av flammene, cirka 70 kilometer vest for Sydney.

Foto: David Gray / Reuters

- Høye som fem etasjers hus

Catherine Hubbard og datteren Amy

Catherine Hubbard og datteren Amy i restene av huset deres som ble ødelagt i brannene Winmalee i Sydneys Blue Mountains.

Foto: Greg Wood / AFP

Brannene brøt ut i Blue Mountains i nærheten av Sydney torsdag, og det har vært erklært unntakstilstand siden helgen.

– Vi har ikke hatt branner som dette tidligere. Ikke så store. Vi snakker om branner som enkelte steder er fem etasjer høy, sier ordfører i Blue Mountains, Mark Greenhill, til BBC.

Så langt har 1,2 millioner mål blitt svidd av og over 200 hjem ødelagt. Én person har mistet livet, men myndighetene frykter flere døde når flammene nærmer seg mer bebodde strøk.

Myndighetene ber nå folk evakuere områdene der brannen raser. Hundrevis av beboere på pleiehjem ble evakuert tirsdag, og alle skolene i området er stengt.

– Hvis du ikke har en plan, la meg gi deg en. Kom deg inn i bilen, kjør ned til Sydney og la brannmannskapene gjøre det de kan for å beskytte samfunnene, er den klare beskjeden fra kriseministeren i NSW, Michael Gallacher.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt