Australias klimamål kalles en vits

Flere land oppdaterer sine mål om utslippskutt i forkant av klimatoppmøtet neste uke. Det som loves er langt fra godt nok, ifølge FN.

Australias statsminister Scott Morrison

UTSLIPPSKUTT: Australias statsminister Scott Morrison vil kutte landets CO₂-utslipp til netto null innen 2050, men setter ikke nye, kortsiktige mål før FNs klimatoppmøte neste uke.

Foto: Lukas Coch / AP
CO₂ i atmosfæren
416,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,0°C
Les mer  om klima

Australia vil kutte sine CO₂-utslipp til netto null innen 2050. Det sier statsminister Scott Morrison i forkant av klimakonferansen som starter søndag.

– Australia ønsker en 2050-plan for netto nullutslipp som gjør det rette med tanke på klimaendringene og sikrer framtida deres i en verden som endrer seg, sa Morrison.

Landet har ofte blitt kritisert for å være blant dem med størst klimagassutslipp per innbygger.

Reaksjoner kom denne gangen raskt på at Morrison ikke vil sette mer kortsiktige mål.

Den australske måten

Australia er en av verdens største eksportører av kull og gass.

Selv med et mål om nullutslipp har Scott Morrison ingen planer om å begrense utslippsindustriene.

– Vi vil at våre tungindustrier, som gruvedriften, fortsatt skal være åpne, konkurransedyktige og tilpasse seg, slik at de holder seg levedyktige så lenge den globale etterspørselen tillater det, skriver Morrison i en kommentar publisert av Statsministerens kontor.

Australsk kullgruve

Australia er blant verdens største eksportører av kull og gass. Her fra kullgruven Whitehaven utenfor Narrabri.

Foto: Rob Griffith / AP

I stedet sier han at mer enn 20 milliarder australske dollar, som tilsvarer rundt 125 milliarder norske kroner, skal investeres i lavutslippsteknologier i løpet av de neste årene.

Klimaaktivister, allierte land som Storbritannia og USA, og flere av Australias naboland i Stillehavet har etterspurt mer ambisiøse klimamål, men Morrison insisterer på å gjøre det på «den australske måten».

– Vi vil ikke la oss belære av andre som ikke forstår Australia. Den australske måten handler om hvordan man gjør det, ikke om man gjør det. Det handler om å få det gjort, skriver Morrison i kommentaren.

Lite detaljer

Klimaløftet for 2050 blir ønsket velkommen av mange, men samtidig blir regjeringen kritisert for ikke å komme med flere detaljer, skriver BBC.

Den australske klima-tankesmien Climate Council sier at uten store utslippskutt dette tiåret er det nye løftet «en vits».

Opposisjonsleder Anthony Albanese kritiserte også planen for å ikke inneholde ny politikk.

– Ordet plan utgjør ikke en plan uansett hvor mange ganger du sier det, sa han ifølge australske ABC.

Klimastreik i Australia

Klimastreikende skoleungdom i Melbourne, mai 2021.

Foto: William West / AFP

Ikke i nærheten av nok

FNs klimakonferanse COP26 holdes i Glasgow den første uken i november.

Flere land har kommet med nye klimaløfter og delmål i forkant av konferansen, men ifølge en ny FN-rapport er de ikke i nærheten av å være nok til å unngå «endeløs lidelse».

Ifølge rapporten vil klimaplanene til landene som skal delta på konferansen føre til en økning i totale klimagassutslipp på rundt 16 prosent innen 2030, sammenlignet med nivået i 2010.

FNs klimasjef Patricia Espinosa

FNs klimasjef Patricia Espinosa sier klimaløftene fra verdens land i forkant av klimatoppmøtet er langt fra nok.

Foto: Seth Wenig / AP

Dermed vil den globale oppvarmingen være på kurs mot 2,7 graders økning innen slutten av århundret.

Avtalen fra klimatoppmøtet i Paris 2015 satte et mål om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grad.

– Å overstige temperaturmålene vil føre til en ustabil verden og endeløs lidelse, særlig for dem som har bidratt minst til utslippene av klimagasser i atmosfæren, sier FNs klimasjef Patricia Espinosa.