NRK Meny
Normal

Australia: 30.000 må evakuere før syklon

I den australske delstaten Queensland har mange tusen mennesker få beskjed om å forlate hjemmene sine før syklonen «Debbie» treffer land. Det er ventet vind opp i 2–300 kilometer i timen.

Fyller sandsekker i byen Bowen, sør for Townsville.

Beboere i Bowen, sør for Townsville, fyller sandsekker og forbereder seg på uværet.

Foto: STRINGER / Reuters

Evakuering i Ayr, Queensland.

Begge disse kvinnene sier til nyhetsbyrået Ap at de mener det er best å forlate byen Ayr til uværet er over.

I den nordøstlige delstaten har allerede 3.500 evakuerte tatt imot tilbudet om å bli kjørt i busser til tryggere områder. I tillegg vil et par tusen beboere i byen Bowen bli bedt om å evakuere i løpet av mandagen. Det samme gjelder 25.000 innbyggere i Mackay-området der det er fare for oversvømmelser, melder nyhetsbyrået AFP.

Så mange har ikke blitt evakuert i Australia siden syklonen «Tracy» traff den nordlige byen Darwin i 1974, ifølge Reuters.

Men ikke alle har hørt på myndighetenes advarsler. De som velger å barrikadere seg i hjemmene sine blir bedt om å passe på at de har nok vann, mat og medisiner på lager slik at de kan klare seg i noen dager fremover.

Venter bølger på åtte meter

Syklonen har bygget seg opp til en kategori fire når den nå nærmer seg land, melder det australske meteorologiske institutt:

Laster Twitter-innhold

– Uværet kommer inn sammen med høyvann og bølgene kan bli opp mot åtte meter høye, sier instituttets direktør, Bruce Gunn, melder BBC.

– Dette kommer til å bli en fæl en, sier delstatsminister i Queensland, Annastacia Palaszczuk. Hun sier dette kan bli det kraftigst uværet siden syklonen Yasi herjet i 2011.

Flyplasser, havner, gruver, skoler og andre arbeidsplasser i delstaten er stengt.

Delstaten står for 95 prosent av bananproduksjonen i Australia og det er frykt for at det voldsomme uværet kan ødelegge årets avlinger.

Meteorol Michael Logan forklarer (på engelsk) hvordan man tror syklonen vil utvikle seg:

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt