NRK Meny
Normal

Australia tar inn 500 afghanere

Australia har gitt oppholdstillatelse til flere hundre tolker som satte livene sine i fare for å hjelpe de australske styrkene i Afghanistan.

Australske styrker i Afghanistan

Australske styrker i Afghanistan.

Foto: HANDOUT / Reuters

Australske myndigheter lot afghanerne ta med seg familiene sine til landet i slutten av 2013 og begynnelsen av 2014, som en del av et humanitært omplasseringsprogram.

Til sammen har rundt 500 afghanere bosatt seg i landet. De aller fleste av dem har fungert som tolker for australske styrker i Afghanistan.

Scott Morrison

Immigrasjonsminister Scott Morrison mener Australia har et moralsk ansvar for tolkene som jobbet for australske styrker.

Foto: PETER PARKS / Afp

Nå har de fått innvilget flyktningvisum, opplyser Australias immigrasjonsminister Scott Morrison søndag.

– Denne politikken gjenspeiler Australias oppfyllelse av sine moralske forpliktelser til dem som har bidratt med uvurderlig støtte til Australias innsats i Afghanistan, sier Morrison.

Var i «betydelig fare»

Myndighetene har lagt til grunn at tolkene er spesielt utsatt for angrep på grunn av arbeidet de har gjort sammen med australske soldater, skriver The Australian.

– Mange av dem ble satt i betydelig fare for angrep fra opprørere i Afghanistan, ettersom rollene deres var høyst synlige og farlige, sier forsvarsminister David Johnston.

Den australske regjeringen, som de siste årene har ført en restriktiv innvandringspolitikk, har vært lite villige til å kommentere flyktningprogrammet før i dag.

Ifølge myndighetene var grunnen at de ikke ville eksponere asylsøkerne, noe som kunne utsatt dem og familiene deres for unødig risiko.

Flyktningene har nå fått boliger, tilgang til helsetjenester og økonomisk hjelp, skriver ABC News.

– Mange har allerede skaffet seg jobb eller opplæringsmuligheter, og barna deres er meldt inn i skolen, sier sosialminister Kevin Andrews.

Australia har avsluttet stridsoperasjonene sine i Uruzgan-provinsen i Afghanistan, og sendte hjem rundt 1000 soldater i fjor. Rundt 400 ble igjen for å fungere som rådgivere og mentorer, skriver AP.

21 tolker fikk asyl i Norge

I Norge fikk 21 afghanske tolker innvilget søknaden om asyl i fjor. 85 fikk avslag på søknadene sine.

Faizullah Muradi

Faizullah Muradi er sendt til Italia, der han må søke asyl på nytt.

Foto: Privat

Flere Afghanistan-veteraner har reagert på behandlingen av tolkene etter at Faizullah Muradi ble kastet ut av landet tirsdag denne uken, med henvisning til Dublin-konvensjonen.

Muradi var ansatt som tolk for norske styrker i Ghowrmach-distriktet i 2010, men deltok også i kamphandlinger sammen med de norske soldatene.

– Hvis vi ikke hadde hatt tolker der, kunne vi bare ha pakket sammen. Den jobben Faizullah gjorde for oss, var helt uvurderlig. Jeg mener vi må være såpass anstendige at vi behandler dem som vi setter i livsfare på en god måte, og han gjorde absolutt det, sa en av Afghanistan-veteranene til NRK i går.

Muradi befinner seg nå i den italienske byen Lecce, der han må søke asyl på nytt.

– Personlig ønsker jeg at Forsvaret skal involvere seg og informere den nåværende regjeringen om det jeg har gjort. Jeg var ikke bare en vanlig tolk som satt bak et skrivebord og oversatte dokumenter, sa Muradi til NRK lørdag.

Tror du norske politikere vet hva du gjorde for Norge i Afghanistan?

– Det tror jeg ikke. Dersom de visste det, ville de aldri ha kastet meg ut av Norge. Men Forsvaret vet det, og menneskene jeg kjempet sammen med vet hva vi gikk gjennom, sier han.

Les: Krever gjennomgang av alle tolkesakene etter knusende dom i retten
Les: Veteraner ber Anundsen ta ansvar for Muradi

Faizullah Muradi i Afghanistan

Faizullah Muradi i Afghanistan.

Foto: Privat/Forsvaret
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt