Hopp til innhold

Australia innfører total visumnekt for ebola-rammede land

Australia får kritikk fra helseeksperter og menneskerettsaktivister etter at myndighetene har innført totalt visumforbud for vestafrikanske land rammet av ebolaepidemien.

Helsearbeidere i Liberia

En helsearbeider desinfeserer en kollega i utkanten av Liberias hovedstad Monrovia.

Foto: Abbas Dulleh / Ap

Australia er dermed det andre landet etter Nord-Korea som stenger dørene totalt for borgere fra Guinea, Liberia og Sierra Leone.

Australia har ennå ikke hatt et eneste registrert ebola-tilfelle, men det har vært mange falske alarmer.

Den konservative statsministeren Tony Abbott har hittil også avvist alle henstillinger om å sende medisinsk personell til Vest-Afrika for å hjelpe til med å bekjempe epidemien.

Men beslutningen om visumnekt får kraftig kritikk fra både helseeksperter og menneskerettsadvokater, som kaller det kortsynt og politisk motivert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kaci Hickox

Kaci Hickox ble satt i isolasjon i et telt utenfor University Hospital i Newark i USA.

Foto: Steven Hyman / Ap

Nye retningslinjer i USA

Kaci Hickox

Kaci Hickox ble satt i tre uker karantene - til tross for at hun ikke var smittet av ebola.

Foto: University of Texas Arlington

Den australske beslutningen følger etter at den amerikanske smittevernmyndigheten CDC mandag kom med nye retningslinjer for håndteringen av helsearbeidere som har vært i ebolarammede land i Vest-Afrika.

Retningslinjene kommer like etter at karantenereglene flere amerikanske delstater har innført ble møtt med kritikk fra både FN og Det hvite hus.

Dersom helsepersonell som har vært i ebolarammede land i Vest-Afrika ikke har symptomer på ebola, skal de ikke settes i karantene med mindre de vil.

De likevel gjennom en daglig helsesjekk og anbefales ikke å reise med offentlig transport, opplyser CDC.

– Ved CDC baserer vi avgjørelsene våre på forskning og erfaring, sier smittevernmyndighetens leder Tomas Frieden.

Delstater har fortsatt rett til å innføre strengere regler ettersom CDCs retningslinjer ikke er obligatoriske, opplyser Frieden.

Delstatene New York og New Jersey kunngjorde fredag at helsearbeidere som kommer fra ebola-rammede land i Vest-Afrika, automatisk skal settes i karantene i 21 dager, som er virusets inkubasjonstid.

SISTE NYTT

Siste nytt