Hopp til innhold

Australia først ute: Vil inndra passene til 20.000 overgrepsdømte

Personer dømt for seksuelle overgrep mot barn i Australia kan få passene sine inndratt, dersom regjeringen får det som de vil. Om lag 20.000 personer rammes av lovforslaget.

Turnbull og Bishop

FØRST I VERDEN: Australias statsminister Malcolm Turnbull, her sammen med utenriksminister Julie Bishop, blir først ut i verden med å trekke tilbake passene til personer som er dømt for overgrep mot barn.

Foto: Rob Griffith / AP

Den australske regjeringen sier de er fornøyde med å være først ute i verden med å innføre de strenge nye lovene, som særlig skal beskytte barn i Sørøst-Asia.

Lovforslaget skal opp for parlamentet i løpet av en måned og vil gjøre det ulovlig for det nyhetsbyrået AP beskriver som «registrerte straffedømte pedofile» å forlate eller forsøke å forlate landet. Hensikten er å bekjempe overgrepsturisme rettet mot barn.

– De nye lovene vil forby registrerte overgripere både å forlate Australia og å ha australsk pass, sier utenriksminister Julie Bishop tirsdag.

– Verdensledende

Hun tilføyer at det i fjor ble registrert at nesten 800 registrerte overgripere reiste ut av Australia. Mange av dem reiste til utviklingsland i Asia.

– Denne ordningen vil gjøre Australia verdensledende når det gjelder å beskytte utsatte barn i vår del av verden mot sexturisme, sier Bishop, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Disse personene brøt kravet om at de skal informere politiet når de reiser utenlands. Halvparten av dem er registrert med middels høy eller svært høy risiko for gjentakelse av lovbruddene de er dømt for.

Barn leker i regnet i Yangon

Barn leker i regnet i Yangon. Sørøstasiatiske land, som Myanmar, er et yndet mål for barneovergrepsdømte australiere, ifølge regjeringen i landet.

Foto: Roberto Schmidt / AFP

3.200 mister passet for godt

Justisminister Michael Keenan sier lovendringene er den sterkeste innsatsen mot overgrepsturisme noensinne, og legger til at ingen andre land foreløpig har innført noe lignende.

Keenan anslår at om lag 20.000 personer vil bli nektet pass, og at det årlig vil legges til 2.500 nye personer på lista. Om lag 3.200 av de 20.000 mister passet for godt, mens andre kan få det returnert, dersom de oppfyller strenge krav om meldeplikt over flere år, skriver Ap.

Den uavhengige senatoren Derry Hinch, som selv har stått fram og fortalt at han ble utsatt for overgrep som barn, er blant dem som står bak den nye lovendringen. Hinch er flere ganger dømt for å ha navngitt barneovergripere som vert for et radioprogram.

Rachel Griffiths

Den australske skuespilleren Rachel Griffiths har vært en pådriver for lovforslaget.

Foto: Tibrina Hobson / AFP

Hinch sier han ikke var klar over at domfelte barneovergripere i det hele tatt fikk lov til å reise utenlands, før han mottok et brev fra den australske skuespilleren og barnerettighetsaktivisten Rachel Griffiths etter at han ble valgt inn i det australske Senatet i fjor.

Dispensasjon

– Hvis vi kan ta passet fra noen som har gått konkurs, hvorfor kan vi ikke hindre at pedofile reiser til Myanmar?, skrev Griffiths i brevet til Hinch.

I Australia kan ikke personer som har vært gjennom en konkurs dra utenlands uten tillatelse fra en bobestyrer.

Ifølge Hinch vil det være mulig å utstede midlertidige pass til overgrepsdømte på lista som må reise av« lovlige familie – eller businessgrunner». Det samme gjelder australiere i utlandet som må hjem til landet før deres visum utløper.

– Dette vil ikke ramme en tenåring som blir tatt for å sende seksuelle SMS-er til sin 15 år gamle kjæreste, sier Hinch.

SISTE NYTT

Siste nytt